Hlavní obsah

S archeology za Kelty

Jedinečnou příležitost seznámit se přímo v terénu s Kelty budou mít již tuto sobotu dopoledne milovníci historie. S archeology si budou moci projít kopec ležící mezi Boskovicemi a Protivanovem na Prostějovsku zvaný Staré Hradisko. Kdysi tu stávalo největší sídlo Keltů na Moravě.

Foto: Hana Čižmářová a ÚAPP

Letecký snímek místa (oblast lemovaná stromy), kde kdysi stávalo největší keltské hradisko na Moravě.

Článek

Akce se koná k Mezinárodnímu dni archeologie, který se slaví vždy třetí sobotu v říjnu. Po keltském oppidu zbylo v podstatě jen zelené návrší.

Pouze oko odborníka umí v terénu odhalit pozůstatky tříkilometrového valu, který kdysi chránil čtyřicetihektarovou osadu. Od druhého do prvního století před Kristem byla centrem Moravy.

„Vydáme se po stopách Keltů, kteří za mohutným valem žili, provozovali svá řemesla a čile se věnovali obchodu,“ řekla Právu archeoložka Hana Čižmářová. Oppidum si kdysi postavili v sousedství jantarové stezky, obchodní cesty spojující jih Evropy s jejím severem.

Schůzka účastníků je v sobotu v 9.30 na návsi obce Malé Hradisko na Prostějovsku. Na akci si lze rezervovat účast na mailu hcizmarova@ mzm.cz. Pořádá ji Moravské zemské muzeum Brno ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče Brno.

V Trocnově vyrůstá unikátní středověká vesnice

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám