Hlavní obsah

Opočno opačně aneb Druhé patro zámku se mimořádně otevře veřejnosti

Třetí červnový víkend bude na zámku v Opočně všechno naopak, alespoň akce nazvaná Opočno opačně to signalizuje. Návštěvníci se ve dnech 19. a 20. června znovu mohou těšit na prostory, které při běžných prohlídkách zůstávají uzamčeny.

Foto: Dana Ehlová

Zámek Opočno otevře o víkendu běžně nepřístupné prostory.

Článek

„Tentokrát se jedná o prohlídku druhého patra zámku, kde po dlouhá léta byly umístěny prostory depozitáře nábytku, obrazů, zbraní apod. Toto patro představíme návštěvníkům ve fázi příprav, uvidí prostory, které hodláme zpřístupnit veřejnosti v roce 2022 jako samostatný prohlídkový okruh. Jedná se tedy o jednu z posledních možností vidět tyto prostory ve stavu "surovém",“ prozradila Andrea Seidelová, PR pracovnice.

Zároveň také odpověděla na otázku, proč Opočenští chystají patro otevřít právě v roce 2022: „Uplyne totiž právě 100 let od doby, kdy majitel zámku Josef II. Colloredo-Mannsfeld zpřístupnil část svého zámku (sbírek) veřejnosti.“

Foto: Dana Ehlová

Návštěvníci se projdou po arkádách ve druhém patře.

Z historických zápisů prý také vyplývá, že pro prohlídku zámku platily určité podmínky: Otevřeno bylo pouze v úterý, čtvrtek, sobotu, a to mimo svátky a dobu, po kterou pobýval na zámku jeho majitel. Do zámku se tehdy nesmělo, když venku mrzlo, za deště a sněhu. Platilo se i vstupné 2 koruny, děti školní 50 haléřů. Zdarma mohli sbírky obdivovat invalidé, sirotci a nemajetní.

Ale zpět do ryzí současnosti. „Při naší prohlídce návštěvníci uvidí práci restaurátorů, kteří již dokončili čištění stropů a podlah, dřevěného obložení stěn, zrestaurování dřevěných parketových podlah i odbornou obnovu kulečníku,“ zrekapitulovala Andrea Seidelová.

Foto: Andrea Seidelová

Zrestaurováním prošly dřevěné parketové podlahy.

Podle jejích informací v současné době probíhá restaurování kachlových kamen, tapet a výmalby stěn, následovat bude příprava nábytku a obrazů. Nábytkem a obrazy z bohatého depozitáře státního zámku v Opočně budou postupně vybaveny všechny místnosti.

A co tedy účastníky víkendových prohlídek čeká a na co se mohou těšit? S průvodcem navštíví zhruba patnáct místností, projdou prostorami nad kaplí sv. Anny, koupelnou, budou jim představeny hostinské pokoje, místnost určená pro služebnou a také se pokochají pohledem z arkád – to vše během jedné hodiny.

Foto: Andrea Seidelová

Obnovu mají za sebou také stěny.

Vzhledem k velkému zájmu z řad místních i přespolních a omezenému počtu návštěvníků ve skupině doporučuje správa zámku rezervaci míst na prohlídku předem.

V Jeseníku nad Odrou vzkřísili slávu místního pramene

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám