Hlavní obsah

Nová rozhledna nad Novým Hrádkem láká turisty ve velkém

Před Vánoci otevřená nová rozhledna na vrchu Šibeník nad Novým Hrádkem na Náchodsku splnila účel. Přivedla do městyse turisty, oživila turistický ruch. O víkendech za pěkného počasí láká stovky lidí. Uvedl to starosta Zdeněk Drašnar.

Foto: David Taneček, ČTK

Rozhledna je vybudována z tubusu bývalé větrné elektrárny.

Článek

Rozhledna vznikla z tubusu bývalé větrné elektrárny, je přístupná bezplatně od východu do západu slunce. Návštěvnické infocentrum vybudované u rozhledny z bývalé trafostanice větrníku by mělo veřejnosti začít sloužit na jaře.

„Zájem je až nečekaně velký. Je to něco nového, myslím, že se rozhledna povedla i po architektonické stránce,“ řekl Drašnar.

Podle něj má na zájmu turistů o rozhlednu značný podíl i situace kolem epidemie koronaviru. Kvůli vládním nařízením jsou uzavřené lyžařské areály, až na výjimky také hotely, penziony a další služby. „Zájem o jednodenní turistiku tak hodně narostl. Je to dané opatřeními proti koronaviru, lidé tak jezdí možná i tam, kam by za běžné situace nejeli,“ uvedl.

Vysočina má čtyři nové památky

Cestování

Vstup na rozhlednu je kvůli protiepidemickým opatřením omezen na dva lidi v jednu chvíli. „Nedělám si iluzi, že by to v exponované dny lidé striktně dodržovali. Na druhou stranu si myslím, že z té rozhledny si covid málokdo odnese,“ řekl Drašnar.

Je vidět daleko

Vyhlídková plošina rozhledny je 32 metrů nad zemí a lidé se na ni dostanou po točitém schodišti kolem tubusu. Turisté z rozhledny za příhodných podmínek dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic. Rozhledna stojí na páteřní turistické, červeně značené trase zvané Jiráskova cesta vedoucí z Náchodska do Orlických hor.

Foto: David Taneček, ČTK

Turisté z rozhledny dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic.

Rozhledna vznikla v nadmořské výšce 655 metrů na vrchu Šibeník za 13,6 milionu korun bez DPH v rámci projektu Česko-polská hřebenovka – východní část. Většinu nákladů pokryje evropská dotace. Cílem projektu je oživit v oblasti cestovní ruch.

Rozhledna je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Již dříve s podporou evropských peněz vznikly rozhledny na Velké Deštné v Orlických horách, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám