Hlavní obsah

Nejmladší český hrad leží kousek za Prahou. Vznikl teprve počátkem milénia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přáli jste si někdy mít svůj vlastní hrad? Přesně takovéto přání nejen měla, ale rovnou si ho i splnila rodina z obce Červený Újezd, jež se nachází nedaleko Prahy. Stavba vznikla v místech bývalého mírně bažinatého pole teprve mezi lety 2001–2002 a jde tedy o nejmladší hrad v České republice. Sídlí v něm Muzeum českého venkova, ale najdete tu i skanzen nebo dobovou krčmu.

Foto: Tereza Havlíčková

Červený Újezd je replikou historického hradu.

Článek

Naše kroky vedou nejprve do zahrady, která nás láká už na první pohled. Vchází se do ní přes skanzen a příjemné je, že pobyt v ní není časově omezen. Můžeme ji prozkoumávat dle libosti.

Ve skanzenu je k vidění třeba replika větrného mlýna, vodou poháněná kovárna, sušárna chmelu, zvonice i pravé moravské vinné sklípky. Jistě potěší, že většina těchto staveb má dokonce přístupný interiér. Zahrada je opravdovou oázou klidu a věříme, že zaujme každého návštěvníka.

Stavba je z jedné strany obklopena několika vodními prvky a můstky. Do těchto míst teče i Rymáňský potok. Procházet se můžeme po upravených cestičkách, jež vedou kolem rybníků a jezírek. Moc hezký je také zastřešený most vedoucí nad vodou.

Hořovický zámek je rájem nejen pro děti, ukrývá i trosky letadla

Tipy na výlety

K vidění je tu plno leknínů, ozdobných trav, vysokého rákosí i udržovaných skalek. Je zde vysázeno více jak 1000 různých druhů dřevin, rostlin a květin. Ty méně známé jsou obohaceny cedulkami s popiskem. Na vodní hladině pluje i rodinka kačen a sem tam zaslechneme i nějakou tu žabku.

Interiér ukrývá 4000 exponátů

Dále zamíříme na obhlídku hradu. Soukromá stavba Hrad Červený Újezd vznikla v roce 2001 za účelem místa pro rozsáhlé sbírky a jejich prezentace veřejnosti. Interiér ukrývá stálou expozici asi 4000 předmětů, které pocházejí z celé České a Slovenské republiky a představují každodenní život na venkově v období od 17. do 20. století. Prohlédnout si tak můžeme dílny tradičních řemesel, jako třeba dílnu kováře, řezbáře, mlynáře, pekaře nebo ševce.

Nechybí ani typické světničky různých koutů Čech, Moravy i Slovenska, kde je vystavena řada krásných selských krojů, předmětů lidové kultury a malovaného nábytku. Přehlédnout nelze délku postelí. Takto krátké nebyly jen proto, že naši předkové byli podstatně menší postavy. Dozvíme se, že spali s vysoko podloženou hlavou a vlastně téměř vsedě.

Dále zaujme Zbrojnice s expozicí sečných a palných zbraní či Rytířský sál. Prohlédneme si také habánskou keramiku, palné a sečné husitské zbraně či cínové nádobí. Na nádvoří nechybí ani krámek se suvenýry.

Pořádají mnoho akcí

Jak to tak bývá, po prohlídce hradů a zámků člověku vyhládne, a tak zamíříme do krčmy. Při vstupu nás ihned zaujme krásně zdobený interiér. Na zdech visí další různé exponáty a k posezení vyzývají dřevěné lavice s kožešinami. Pití se servíruje v kameninových pohárech a jídlo na stylových dobových talířích a miskách. Vše má tu správnou atmosféru. Na podzim se například návštěvníci mohou těšit na gastronomický zážitek v podobě Svatomartinských hodů.

Zámek tří císařů Zbiroh ukrývá tajemství nacistů i železnou masku

Tipy na výlety

Červený Újezd pořádá mnoho různých tematicky zaměřených akcí. K vidění tu bývá například ukázka tradičních řemesel, dobová vystoupení šermířů, tanečníků, hudebníků i herců. Místo je též oblíbené pro pořádání soukromých akcí, jako třeba svateb, školení, prezentací apod.

Muzeum se zahradou je otevřeno o víkendech od 9 do 16 hodin. Prohlídky s poutavým výkladem jsou přizpůsobeny všem věkovým kategoriím a trvají přibližně necelou hodinu. Krčma je otevřena od čtvrtka do neděle.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hrad Červený Újezd

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám