Hlavní obsah

Moravský kras nabízí krásu jeskyní i mikulášské prohlídky s pohádkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zimování netopýrů se od čtvrtka na tři měsíce uzavře většina veřejnosti zpřístupněných jeskyní v Česku. Potřebují totiž na svůj spánek v temném podzemí naprostý klid. Ale nejnavštěvovanější jeskyně Moravského krasu mají výjimku, a tak Punkevní jeskyně, jeskyně Výpustek a zčásti Sloupsko-šošůvské jeskyně dál lákají k prohlídkám.

Foto: Správa jeskyní ČR

Speleologové zvou na víkendovou mikulášskou akci do jeskyně Výpustek v Moravském krasu.

Článek

Dokonce právě teď je nejvhodnější čas na návštěvu těchto podzemních přírodních prostor. „Zástupy turistů prořídly, hlavní turistický nápor letošního roku už máme za sebou… Do jeskyní se v těchto dnech chodí po menších skupinkách, takže ten, kdo do nich vyrazí právě nyní, užije si krásy podzemí mnohem více než o letních prázdninách,“ řekl Právu mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš.

Napříč Peklem

Výletníkům doporučuje vzít si přes pracovní dny volno a udělat si výlet. Punkevní jeskyně se svojí slavnou podzemní plavbou po říčce Punkvě jsou plně v provozu stejně jako Výpustek, v němž se ukrývá dříve utajovaný protiatomový kryt československé armády. Ze Sloupsko-šošůvských jeskyní bude otevřena šošůvecká část, kterou bude možné procházet s baterkami.

Výpustek zahájí svoji zimní sezonu již o tomto víkendu mikulášskými prohlídkami, a to akcí Ďábelský Výpustek. Uskuteční se již potřinácté, přičemž na děti čeká v podzemí Mikuláš, andělé a čerti. Letos bude divadelní program na motivy pohádky Čert a Káča.

„Káča putuje napříč celým peklem, aby si obstarala tanečníka. Prochází přes pekelné ložnice až k Luciferovi, který se zrovna připravuje na svátek Mikuláše. A skončí až v nebi u svatého Mikuláše,“ naznačil děj režisér letošního ročníku Vojtěch Pernica. Na hraní a organizaci akce se podílejí všichni průvodci Výpustkem i křtinský divadelní spolek Křový.

Svitavský mechanický betlém se vyloupl zpět do původní krásy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám