Hlavní obsah

Loreta v Kosmonosech se otevře více veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní areál barokní loretánské kaple v Kosmonosech u Mladé Boleslavi by měl být více otevřen veřejnosti. Podle představ vedení města Kosmonosy by se z Lorety mělo stát turisticky atraktivnější místo. Areál bude po zimní odmlce otevřen 4. dubna vernisáží výstavy fotografií.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Barokní loretánská kaple v Kosmonosech je opravena

Článek

Město chce prostory opravené památky doplnit o další historické předměty a začít s častějším využíváním celého areálu pro společenské a kulturní akce. V posledních třech letech do restaurování a obnovy mobiliáře investovalo téměř 400 tisíc korun a v investicích chce pokračovat.

„Zhruba před pěti lety jsme připravili koncepci, aby se Loreta otevřela široké veřejnosti a nebyla jen místem pro omezenou skupinu lidí, jak to bylo původně, protože je to na území města naprosto raritní památka,“ řekl starosta Kosmonos Eduard Masarčík (Občané pro Kosmonosy).

Má se tu cvičit jóga

Radnice nechala postupně zrestaurovat i některé vnitřní prvky. Nyní vyjednává dlouhodobé zapůjčení historických předmětů od církve. V zahradách areálu by se podle starosty letos měly konat například i akce pro děti nebo cvičení jógy.

Loretu v Kosmonosech nechal v letech 1702 až 1708 vybudovat Heřman Černín z Chudenic. Součástí objektu je kaple obdélníkového tvaru, takzvaná santa casa, která je kopií podobné stavby z italského města Loreto.

Má být napodobeninou domu, kde žila Panna Marie. Na stěnách jsou starozákonní výjevy a obrazy ze života Panny Marie. V areálu se nacházejí i ambity a kaple sv. Martina. Loreta je poutním místem.

Kasteláni v Plzeňském kraji letos vynesou tři trumfy

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám