Hlavní obsah

Kroměříž mění pro turisty svou tvář

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž nechce být pro turisty jen obrázkem historického sídla, ale destinací, která má lákat všechny věkové kategorie na spoustu druhů poznání a zábavy.

Foto: Profimedia.cz

Květná zahrada kroměřížského zámku (ilustrační foto)

Článek

„Z reakcí návštěvníků je zřejmé, že se image Kroměříže v posledních letech mění. Už nemáme pověst pomalého a ospalého hanáckého města, ale v mnohých aktivitách se dokonce stáváme inspirací pro jiné,“ řekl k hodnocení uplynulé turistické sezony vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Přestože byla sezona zacílena především na rodiny, děti a mládež, z jejího sloganu „Kroměříž 2018 – pro mladé nejen věkem“ vyplývá, že se město snažilo oslovit mnohem širší okruh návštěvníků i občanů. A právě v tomto duchu byly koncipovány jak stěžejní městské akce, tak i celková propagace Kroměříže.

Pozornost vzbudily živé sochy

Odbor kultury a cestovního ruchu, který za většinou akcí stojí, se už několik let snaží systematicky ukázat Kroměříž jako destinaci, která není pouhým historickým sídlem, ale místem, které je připravené nabídnout i vyžití odpovídající současným trendům.

„I když ještě kalendářní rok nekončí, a nemáme tedy k dispozici kompletní statistiky, známe návštěvnost našich největších akcí a z těchto čísel máme obrovskou radost,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Připomněl, že v Kroměříži zaujaly závody dračích lodí na štěrkovišti Bágrák nazvané Kroměřížský drak. Zcela mimořádnou pozornost návštěvníků si získal Mezinárodní festival živých soch. Tato akce, připravená speciálně k letošní sezoně, přinesla hned několik rekordů. Byla první akcí svého druhu v České republice, udělala Kroměříži jméno na celorepublikové úrovni a setkala se s rekordní návštěvností, odhadovanou na dvacet tisíc lidí.

„Tříletou historii má v Kroměříži Vybarvený běh, na který se zaregistrovalo 1900 lidí a jeho program na Velkém náměstí sledovalo pět tisíc obyvatel a návštěvníků města. Zájem vzbudila i Relaxační zóna s 3D malbou na Velkém náměstí. Za dva a půl měsíce se tu uskutečnilo přes 70 pohybových akcí, koncertů, dílniček a přehlídek. O příznivce a návštěvníky nebyla nouze,“ uvedl Zrna.

Reklama

Výběr článků

Načítám