Hlavní obsah

Kasteláni památkových objektů se těší na novou sezonu, nabídne řadu novinek

Na apríla začíná ruch a shon na hradech a zámcích v gesci Národního památkového ústavu. Některé objekty jsou otevřeny celoročně, ale to je minimum, sezona tradičně začíná dubnem. Památkáři doufají, že bude i přes mírné zvýšení vstupného dobrá.

Foto: Vratislav Konečný

Královský hrad Bezděz

Článek

Minulé dva roky byl kvůli pandemické situaci provoz omezen, takže byl znatelný propad v návštěvnosti. Příčiny jsou známé – omezený počet návštěvníků a hlavně prohlídky s nepříjemnými respirátory. Ty jsme již mohli odložit, takže i výklad průvodců bude opět tím, na co jsme zvyklí.

Jak bude situace vypadat na severu Čech, jsme se informovali na Územní památkové správě na Sychrově, pod jejíž vedení spadá osm památek na Liberecku a dalších devět na východě Čech.

České a moravské hrady: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

„Kolegové kasteláni si připravili řadu novinek, chystají se výstavy a akce, které nemohly být realizovány. Moc bych si přál i v návrat svatebčanů a filmařů,” komentuje začátek sezony Miloš Kadlec, ředitel na Sychrově.

Foto: archiv NPÚ, ÚPS Sychrov

Hradozámek Frýdlant s jedinečnými sbírkami

Zvýšení vstupného se plánuje v řádu 10 až 30 korun. Snižují se ceny vstupného pro děti a mládež až do 24 let, přičemž děti do 6 let mají nadále vstup na základní okruhy zdarma. Změny navazují na dlouhodobou snahu učinit skupině mladých návštěvníků památky co nejdostupnější.

Co nabídnou některé z památkových objektů

Kastelán hradu a zámku Frýdlant Jiří Holub uvedl: „Změnou je rozdělení prohlídkových okruhů na okruh hradem a na okruh zámkem, oba okruhy vydají na zhruba 60 minut, což je pro návštěvnický provoz optimální. Dětská prohlídka se od letošního roku přesune do zámku, kde jí bude vyhrazeno kastelánské křídlo, hlavní schodišťová hala a dětský pokoj s hračkami po dcerách posledních majitelů. Zavádíme novou trasu Zbraně, zbroj a rytíři – ta bude v provozu o víkendech. Novinkou je změna v celkové organizaci provozu – návštěvníci nebudou již čekat před branou, ale budou mít volný vstup do nádvoří. Před prohlídkou, nebo po ní, si tak návštěvníci mohou prohlédnout areál, rytířskou stezku a Valdštejnskou vyhlídku.”

Foto: archiv NPÚ, ÚPS Sychrov

Sychrov se těší na velikonoční trhy.

Rohanský zámek Sychrov je otevřený celoročně. Jaro a novou sezonu uvítá obnovením Velikonočních trhů, které se chystají na 9. a 10. dubna. Během dubna návštěvníci v hlavním prohlídkovém okruhu uvidí přes 80 exponátů z dílny Zuzany Königové, která se věnuje ornamentálnímu vyřezávání do skořápek z křepelčích, kachních, husích, slepičích i pštrosích vajec. Od 1. dubna zde bude opět zpřístupněn výběrový okruh Soukromé apartmány Arthura a Gabriely Rohanových.

České a moravské zámky: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

Symbol Českého ráje, zřícenina Trosky, otevírá v sobotu 2. dubna a v průběhu roku zde budou pokračovat práce na obnově západní hradební zdi.

Habsburské Zákupy, Grabštejn pro děti

Také na zámku Zákupech se provádí celoročně, je to novinka z minulého roku. Zimní trasu lze navštívit do 29. dubna, od 30. dubna jsou připraveny prohlídkové trasy Zámek za Ferdinanda Dobrotivého a Zámek za Františka Josefa I., v letních měsících zde bude děti provázet princezna. Na léto jsou plánovány noční kostýmované prohlídky.

Grabštejn otevře 2. dubna, kromě klasických prohlídek nabízí dětskou trasu Hraběcí poklad, kdy děti musí pomoci nalézt ztracený klíč od truhlice s penězi. Nově si na Grabštejně připravili i prohlídky pro dětské kolektivy z mateřských škol.

Foto: archiv NPÚ, ÚPS Sychrov

Lemberk je trochu opomíjený, návštěva ale stojí za to.

Hrad Lemberk zahájí provoz 2. dubna víkendovým zpřístupněním středověké věže.

Na Hrubém Rohozci otevřou 2. dubna. V květnu je naplánována speciální prohlídka se zaměřením na nejstarší historii objektu, na léto potom oblíbené varhanní soboty.

Druhý dubnový den své brány otevře také Bezděz, kde probíhají opravy, včetně ochozu velké věže. Hlavní kulturní akcí budou Čtyři dny ve středověku, naplánované na červencové svátky, kdy návštěvníky čeká šerm i tanec. Na hradě bude opět přednášet o historii spisovatel Vlastimil Vondruška, naplánováno je také několik výstav (např. historické pohlednice hradu a okolí či díla výtvarníka Františka Kříže, který se zabývá výrobou hudebních nástrojů nezvyklých tvarů a velikostí, maluje obrazy, tvoří dřevořezby, sochy i mozaiky). Na děti od května čeká hra Poklad kralevice Václava II.

Dvanáct nejkrásnějších českých zřícenin a hradů, které stojí za návštěvu

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám