Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte do bitvy nebo na tvořivou dílnu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí zářijový víkend si můžete připomenout bitvu na Bílé hoře. Na pražském Vypichu proběhne její rekonstrukce, kromě samotného střetu vás pobaví také kejklíři nebo tanečnice. Napříč regiony se koná také několik tvořivých dílen, vyrábět se bude třeba z vosku, proběhne také výtvarný workshop.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se s dětmi na rekonstrukci bitvy na Bílé hoře. Ilustrační foto

Článek
Praha

Bitva na Bílé hoře

Přijďte o víkendu přihlížet jedné z nejvýznamnějších událostí českých dějin. Na pražském Vypichu se bude konat rekonstrukce bitvy na Bílé hoře. Zjistěte, jak to se slavným střetem doopravdy bylo. V mezičase vás pobaví šermířské ukázky, kejklíři nebo hudební vystoupení. Součástí bude i dobové tržiště, kde pořídíte třeba různé rukodělné předměty. Další informace najdete zde.

Dinosauří dílny

Do hluboké minulosti se můžete o víkendu vypravit v Muzeu pravěku Trilopark. Seznamte se blíže nejen s dinosaury, ale i dalšími dávnými obyvateli našeho území. Z komentované prohlídky expozice se pak přesunete do dílen, kde si zahrajete na paleontology a budete moct nabarvit lebku dinosaura nebo odkrýt kostru raptora. Více informací naleznete zde.

Do dopravního podniku

Podívejte se pod pokličku Pražského dopravního podniku. V sobotu se koná den otevřených dveří, při kterém se otevře depo Hostivař, vozovna Strašnice a garáže Hostivař. Kromě aktuálního vozového parku budete moci obdivovat také historická vozidla, zájemci se budou moci posadit za volant autobusu, tramvaje, připraven je také doprovodný program. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Bramborová válka

Přeneste se do období, kdy vládla Marie Terezie, a připomeňte si konflikt, pro nějž se vžil lidový název bramborová válka. Návštěvníci zámku Veltrusy si budou moci projít vojenské ležení, připraveny jsou ukázky bojové pěchoty, ale i šarvátka. Z období baroka si budete moci prohlédnout také tanec, pro děti je připraveno rovněž loutkové divadlo. Další informace naleznete zde.

Tvořivá dílna

Vytvořte si o víkendu něco hezkého. Vypravte se do Muzea Včelího světa v obci Hulice, kde si budete moci pohrát s voskem. Malí i velcí si budou moci vytvořit například originální svíčku nebo si horkým voskem namalovat obrázek pomocí techniky zvané enkaustika. Vstupné je 50 korun. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Za vodníky

Vydejte se do Pohádkové kovárny v Selibově, kde se v sobotu setkáte s hastrmany, vílami a dalšími pohádkovými bytostmi. Pro nejmenší je připravena tematická pohádka, po níž se budou vodníci ukládat k zimnímu spánku. Dospělí návštěvníci zase budou soutěžit o nejlepší jablečný závin, takže se bude hodně ochutnávat. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Vědecká laboratoř

Historické centrum Plzně se v pátek a sobotu promění ve velkou vědeckou laboratoř. Na třiceti stanovištích se budete moci seznámit se zázraky vědy hezky zblízka a množství pokusů si sami vyzkoušet. Malí návštěvníci si budou moci také hrát, závodit a soutěžit. Uskuteční se také exkurze v areálu Plzeňské teplárenské. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Závod na Loket

Chcete si užít ještě trochu pohybu na čerstvém vzduchu a za hřejivých slunečních paprsků, než dorazí zima? Vydejte se na závod na hrad Loket, jehož součástí bude i dětská varianta podle věkových kategorií. Malí běžci se proto nemusí být žádných náročných tras. Připraven je i doprovodný program v podobě pohádkové cesty nebo kvízu. Další informace zde.

Ústecký kraj

Noc netopýrů

Pokud vás fascinují netopýři, vyrazte v pátek večer na zámek Libochovice. Koná se na něm Noc netopýrů, kde se o těchto tajemných tvorech noci můžete dozvědět víc, a to o jejich životě i koloniích, které tvoří. Následovat bude ukázka odchytu a následného vypouštění. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Tvoření ze skla a kovu

Od pátku do soboty si budete moci s dětmi v Jablonci vytvořit něco hezkého. Otestujte svou kreativitu při akci, kterou pořádá Svaz výrobců skla a bižuterie. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet šest bižuterních technik a za dohledu lektorů si vyrobit vlastní doplněk, třeba šitou spirálku nebo kytičku na drátku. Dílničky jsou vhodné i pro děti. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Dožínky v době kamenné

Dokážete si představit, jak se žilo v mladší době kamenné? Jak fungovalo zemědělství a jaký smysl mělo dožínkové období? Přijďte to zjistit do Archeoparku Všestary, kde se o tomto období dozvíte spoustu nových informací. Zúčastníte se dožínkové rituálu a podíváte se, jak se zpracovával len a vyráběly první textilní látky. Budete si moct také pořídit rituální tetování nebo vyzkoušet vyrábění kamenných seker. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Starodávný jarmark

Vyrazte do Litomyšli na jarmark, kde se představí nepřeberné množství řemeslníků. Návštěvníci budou moci obdivovat drátování, rytí skla, košíkářské a řezbářské práce, výrobu keramiky a korálků nebo ručního papíru. Součástí akce bude také tvořivá dílnička pro děti všeho věku. Chybět nebude ani občerstvení, kde budete moci ochutnat sladké i slané dobroty. Další informace najdete zde.

Vysočina

Ovčí den

Přijďte se pokochat roztomilými ovečkami. V Kněžicích se v neděli uskuteční akce, kde budete moci prozkoumat vlnu ze všech stran. Podíváte se na stříhání ovcí, chystá se také ukázka práce s ovčáckým psem. Pro dospělé i děti jsou připraveny tvůrčí dílny, ale i ochutnávky ovčích specialit. A tematická pohádka nemůže chybět. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Den pand červených

Poznejte blíže život pand červených. V brněnské zoo se v sobotu koná desátý ročník akce, která návštěvníkům tato zvířata, která často žijí ve stínu svých příbuzných pand velkých. Na několika stanovištích se zábavnou a hravou formou dozvíte informace o tomto druhu a nebezpečích, kterým čelí. Přichystáno je také komentované krmení a další program. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Kreativní dílny

Chcete, aby si vaše děti vyzkoušely různé umělecké disciplíny? Pak se vypravte do olomouckého Divadla na cucky, kde se v různých termínech konají kreativní dílny. Ta první se jmenuje Velryba v mililitru a malí návštěvníci si v rámci výtvarného workshopu vyzkoušejí techniku malby zlatou barvou, tisk a práci s textilem. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Tvořivý den

Vyrazte o víkendu do Kovozoo ve Starém Městě, kde se uskuteční kreativní den nazvaný Tvoří celá rodina. Návštěvníci si při něm budou moci vyzkoušet práci s odpadním materiálem, zbytky dřeva, kamene, gumou a podobně. Každý se bude moct stát designérem a s pomocí svářeče si vyrobit vlastní zvířátko z odpadu. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Dýňové slavnosti

K podzimu patří dýně. A za nimi můžete vyrazit o víkendu do Úvalna, kde je připraven zábavný program. Například dlabání a vyřezávaní dýní, malování na obličej nebo soutěže. Z dýní budou i nejrůznější dobroty, které budete moci během akce ochutnat. Děti se budou moci povozit na koních a konících a mnoho dalšího. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám