Hlavní obsah

Jihočeši lákají sousedy na kouzlo venkova

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) se snaží ve spolupráci s Rakouskem zvýšit návštěvnost na venkovských památkách. Cílem je například přilákat jižní sousedy do vesničky se selským barokem v Holašovicích, do Trocnova, kde vzniká unikátní skanzen, nebo na kapličkový hřbitov v Albrechticích nad Vltavou.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jedním z turisticky zajímavých cílů je i kapličkový hřbitov v Albrechticích nad Vltavou.

Článek

V minulých dnech vyrazili do těchto míst pracovníci v cestovním ruchu z Rakouska i České republiky. Jak uvedla Pavla Drunecká z JCCR, cílem exkurze bylo Muzeum Jana Žižky z Trocnova, tvrz v Tiché, geolokační hra ve Velešíně nebo Muzeum Dobčická tvrz 1945.

„Tam nám manželé Záhorští představili předměty své sbírky specializované na americkou armádu ve druhé světové válce. První den exkurze byl zakončen v Holašovicích. Mám radost, když i odborníci v cestovním ruchu s velkým povědomím o atraktivitách z regionu poznají nová zajímavá místa, o kterých doposud neměli tušení,“ upozornila Drunecká.

Do jihočeské vesnice roku

Rakušané i další zahraniční turisté vyrážejí hlavně na největší lákadla turistického ruchu, jako jsou památky na Hluboké nebo v Krumlově, nyní by měli ale objevovat právě i tyto v zahraničí méně známé cíle. Exkurze nevynechala například ani Eliášovu dědičnou štolu v Úsilném a pokračovala do Albrechtic nad Vltavou, letošní jihočeské vesnice roku.

„Mezi turisticky vyhledávané lokality patří i Muzeum mlynářství, pekařství a zemědělství v Božeticích, Muzeum maškar v Milevsku nebo také památník Jana Žižky v Sudoměři, který vytvořil akademický sochař Emanuel Kodet,“ zmínila Drunecká další unikátní místa z nabídky jižních Čech.

Jana Píchová z JCCR upozornila, že turisté z Rakouska řadu míst z jižních Čech už znají a cílem projektu je také zvýšit návštěvnost po covidové krizi. Například v Holašovicích ubylo návštěvníků z Asie. „Do Holašovic samozřejmě mnozí naši jižní sousedé už zavítali. Snažíme se jim však nabídnout další, i méně známá místa. I malé vesničky mají turistům určitě co nabídnout,“ je přesvědčená Píchová.

Projekt Venkovské památky ATCZ249 je zaměřen na propagaci venkovské turistiky v regionech jižní Čechy a Vysočina na české straně a v Mühlviertelu a Waldviertelu na rakouské straně.

V Rožmberku přibydou turistické trasy, jedna napoví, kudy k bývalé šibenici

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Jihočeská centrála cestovního ruchu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám