Hlavní obsah

Hrad Svojanov změnil barvu, průvodce oblékl do kostýmů a pořádá hradní jarmark

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní turistickou sezónu zahájil hrad Svojanov na Svitavsku již počátkem dubna, ovšem návštěvníci se sem mohou vracet třeba po týdnu a stále budou objevovat něco nového. Středověká památka totiž prochází významnou obnovou za více než 30 miliónů korun. Nejnověji byla dokončena fasáda paláce, která získala barevnost, která připomíná původní tvář objektu v období druhé půle 19. století.

Článek

Právě v 19. století prošel hrad poslední výraznější přestavbou. „Fasáda je vyvedena ve dvou tónech okrové barvy a má okna v bílé barvě. Tento staronový vzhled vychází z nálezů restaurátorů,“ ujistil kastelán hradu Miloš Dempír. Bílý nátěr budou mít i dveře ve vnitřních prostorách paláce, v příštích týdnech přibudou na terasách také ozdobné bílé mříže.

„Díky takto provedeným pracím dochází k vyniknutí výjimečnosti Svojanova, kontrastu hradních zřícenin, do kterých byla vestavěna empírová zámecká stavba,“ míní Miloš Dempír, jenž připomněl i další zajímavosti, které prohlídka hradu nabízí.

„V rámci prohlídkového okruhu si návštěvníci mohou prohlédnout sklepení s výstavou strašidel a mučírnou a obnovené komnaty prvního patra zařízené stylovým inventářem, prezentující život na hradě v 2. polovině 19. století. V rámci venkovního areálu je přístupná gotická zahrada, ochozy na hradbách a břitová věž s rozhlednou na jejím vrcholu, odkud se otevírá krásný pohled do okolní krajiny,“ vyjmenoval.

Průvodci v dobových kostýmech

Před dokončením a otevřením je dolní sál Domu zbrojnošů, kde byly restaurovány omítky i původní dřevěné prvky. Okolí Domu zbrojnošů dostalo novou úpravu snížením terénu se zakomponovaným nově objeveným kamenným žlabem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Rekonstrukci Domu zbrojnošů provázel archeologický průzkum, objeven byl žlábek na dešťovou vodu, pečetní prsten a stará mince.

Po dokončení všech úprav bude prohlídka hradu opět zahrnovat dva vnitřní prohlídkové okruhy. „Letošní novinkou je také skutečnost, že návštěvníky provázejí průvodci v historizujících kostýmech. Vzhledem k rozdělení prohlídkových okruhů na hradní a zámecký jsou rozdílné i kostýmy. Zámeckým okruhem provádí průvodci v kostýmech empírových, hradním v kostýmech gotických,“ doplnil správce hradu.

Hradní jarmark o víkendu
Nadcházející víkend bude na Svojanově živo. Koná se tu totiž další ročník tradičního Hradního jarmarku. V sobotu i v neděli budou v areálu hradu předváděna dobová řemesla a návštěvníci si budou moci zakoupit zajímavé rukodělné výrobky. „Doprovodný program na nádvoří připomene převážně období předminulého století, tedy dobu, kdy hrad Svojanov získal svou nynější podobu. V hodinových intervalech budou probíhat ukázky verbování za Marie Terezie, výcviku vojenského koně, souboje mečem, tesákem, dýkou či nožem nebo také dobové hudby se starými jarmarečními písněmi. V rámci doprovodného programu jsou připraveny soutěže a hry pro malé i velké, lukostřelnice, vození dětí i dospělých na koni a podobně,“ zve k návštěvě kastelán Dempír.
Po oba dny bude otevřeno od 9 do 17 hodin. V areálu hradu se nachází též restaurace s možností venkovního posezení a pro návštěvníky je také připraveno občerstvení přímo na hradním nádvoří.

Program Hradního jarmarku

10:00 Válečníci - ukázky boje mečem, tesákem, dýkou či nožem, od praku až k dělům

11:00 Dobová hudba a jarmareční písně - na pódiu i průběžně v celém areálu

12:00 Verbování za Marie Terezie -  těžký život rekrutů - interaktivní vystoupení se zapojením diváků

13:00 Dobová hudba a jarmareční písně - na pódiu i průběžně v celém areálu

14:00 Kyrysník a jeho kůň - ukázky výcviku vojenského koně z dob Marie Terezie

15:00 Válečníci - ukázky boje mečem, tesákem, dýkou či nožem, od praku až k dělům

16:00 Dobová hudba a jarmareční písně - na pódiu i průběžně v celém areálu

17:00 Z dílny mistra popravčího - veselé vyprávění na neveselé téma - interaktivní vystoupení se zapojením diváků

Vstupné:

Okruh A: Plné 95 korun, snížené 65 korun, rodina 290 korun.

Okruh C: Plné 45 korun, snížené 35 korun, rodina 140 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Via Regia byla cestou nejen králů

Historická výstava v Görlitzu zdokumentuje královskou cestu Evropou od jejího vzniku před osmi sty lety do dneška. Téma Via Regia je mottem 3. saské zemské...

Do Lužné za mašinkami

Nostalgie je asi to nejsprávnější slovo, které vás napadne v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka. Funkční nádraží stojí na kraji obce blízko lesa, kde mezi...

Výběr článků

Načítám