Hlavní obsah

Dvoupatrová rozhledna nad pastvinou divokých koní u Dobřan připomíná mayskou pyramidu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlídkovou mohylu na Šlovickém vrchu (431 m n. m.) postavili v místech bývalého tankodromu v roce 2016. Má výšku 8 metrů a je z ní pěkný výhled na Dobřany, Martinskou stěnu a Křížový vrch. A také na okolí ve směru na jih a jihozápad.

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna je koncipována jako mayská pyramida.

Článek

Pokud je dobrá viditelnost, můžete zahlédnout západní část Šumavy a Český les, z něhož vystupuje zřícenina pohraničního hradu Přimda.

Poníci na bývalém tankodromu

Vrch byl zarostlý různými agresivními náletovými porosty a travou, nyní je spásají od roku 2018 exmoorští poníci, pro které jsou vydatnou potravou. Šest hřebečků spásá potravu na asi 30 hektarech, zatím se neuvažuje o zvýšení počtu, pokud ano, padne rozhodnutí po roce 2023, to by mohlo na Šklovický vrch přivést i kozy, kterým chutná zase něco jiného.

Zahlédnout malé koně se ne vždy zadaří, u spodního okraje mají přístřešek s napajedlem, tady se občas vyskytují, v hustém porostu je nenajdete. O lokalitu se starají dobrovolnické spolky, převážně obnovují plochy důležité pro výskyt vzácných živočichů, jako je kuňka žlutobřichá, motýli i různé druhy bylin.

K mohyle se dá vystoupat přímo z Dobřan, já si zvolil trochu okliku, ze Šlovic cestou nejprve mezi poli, poté se stáčející k lesu. Pár kilometrů půvabnou krajinou, poté se vynořilo několik muld a mezi nimi nad svahem spadajícím k Dobřanům kamenná vyhlídka.

Foto: Vratislav Konečný

Na vrcholu najdete tabule s určením cílů v okolí.

Na vyhlídce najdete orientační tabuli, takže můžete určit osady i kopce před vámi. Sestup do Dobřan je asi půlhodinový, od okraje města na velmi hezké náměstí je to zhruba 15 minut.

Dobřany

Dobřany jsou asi šestitisícové město ležící na pravém břehu Radbuzy asi 15 kilometrů jihozápadně od Plzně. První písemná zmínka o nich pochází z roku 1243.

Foto: Vratislav Konečný

Náměstí v Dobřanech

Krom historických památek je známo i psychiatrickou nemocnicí. Významný je biotop Kotynka, otevřený v roce 2011, který je největším veřejným koupacím biotopem u nás.

Cyklostezka u Lipna je opět o pár stovek metrů delší

Cestování

Velmi známý je i lesopark Martinská stěna, ve kterém je naučná stezka lemována různými symboly – Srdce, Kříž, Zvon. Nachází se tu i ojedinělé přírodní divadlo… Je přístupný pouze pro pěší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám