Hlavní obsah

Českobudějovické rybníky mají novou pozorovatelnu ptáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procházku k nové pozorovatelně ptáků si mohou nyní užít návštěvníci ptačí rezervace Českobudějovické rybníky. Dřevěná věž, která má několik pater a ze které je výhled do širokého okolí, vyšla na asi dva miliony korun. Je hned vedle minipivovaru Kněžínek, kam míří svatebčané, cyklisté i pěší turisté.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Dřevěná rozhledna nabídne návštěvníkům výhled do širokého okolí ptačí rezervace.

Článek

„Tyto rybníky jsou evropsky významnou lokalitou z hlediska ptactva. Jako Jihočeský kraj se ji snažíme spravovat a umožňovat lidem, aby sem mohli vyrážet a  pozorovat ptactvo. Tato věž je svým způsobem přírodní pozorovatelnou, která je velmi dobře provedená a zapadá do prostředí,“ vysvětloval při otevření pozorovatelny hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Na Kněžínek, který je v Haklových Dvorech u Českých Budějovic, vyráží tisíce lidí nejen na procházky, ale výlety spojují také s návštěvou rozsáhlého komplexu místního minipivovaru. „Samozřejmě že je to pro nás další atrakce, která bude lidi bavit. Už nyní tady máme wellness, tři restaurace, dva bary, posilovnu, bowlingovou dráhu i další atrakce,“ upozornil majitel místního minipivovaru František Kněžínek.

Skoro 100 druhů ptactva

Lokalita Českobudějovické rybníky zahrnuje především přírodní rezervaci Vrbenské rybníky, která začíná bezprostředně na severozápadním okraji Českých Budějovic, a několik dalších rybníků.

Hnízdí zde okolo 90 druhů ptactva, řada tažných ptáků ji užívá jako zastávku na svých přeletech mezi hnízdištěm a zimovištěm. Mezi ptáky, které lze v lokalitě pozorovat, je například kolpík bílý, husice nilská nebo liščí, kachny čírka modrá, zrzohlávka rudozobá nebo ostralka štíhlá.

Ze vzácných potápek pak ta černokrká. A z racků a volavek lze na Českobudějovicku pravidelně zastihnout dva vzácné druhy – racka bělohlavého a volavku stříbřitou.

V Rožmberku přibydou turistické trasy, jedna napoví, kudy k bývalé šibenici

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám