Hlavní obsah

Tipy na předvánoční víkendové lyžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomalu v Česku začala lyžařská sezóna a mnozí již dají přednost horám a lyžování před vánočním shonem v obchodech. O víkendu se otevře hned několik dalších lyžařských středisek. Nejvíce sněhu leží na Pradědu, kde mají 55 centimetrů. Na Černé Hoře, v Peci pod Sněžkou, Božím daru a v Horních Mísečkách mají 40 centimetrů sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ve většině lyžařských středisek v Jizerských horách a západních Krkonoších se bude o víkendu lyžovat ještě za zlevněné jízdné .

Článek

V Krušných horách se vrstva sněhu se pohybuje od 30 do 50 centimetrů a provozovatelé skiareálů využívají teploty klesající pod bod mrazu k dosněžování sjezdovek umělým sněhem. Pokud nebude trvale sněžit, upravena by měla být také většina běžeckých stop v okolí Božího Daru.

Velmi dobré jsou podmínky v největším skiareálu na Klínovci a také ve skiareálu Pernink. Na Božím daru bude v provozu skiareál Novako, vlek za hotelem Praha a na Neklidu.

V Jizerkách se lyžuje ve většině areálů

Ve většině lyžařských středisek v Jizerských horách a západních Krkonoších se bude o víkendu lyžovat ještě za zlevněné jízdné a zřejmě i bez front. V Harrachově, Bedřichově a na Benecku najdou běžkaři upravené stopy. Na slavnostní zahájení sezóny se chystají lyžařská střediska Benecko a Rokytnice, kde poslední dva dny intenzivně vyráběli technický sníh.

Na Severáku se rozjedou oba vleky u Arniky a lyžařský vlek Kampa. V Bedřichově budou jezdit na Malinovce všechny vleky. "Díky několika mrazivým nocím se nám podařilo sjezdovky o něco vylepšit," řekl Pavel Bažant ze společnosti Ski Bižu. Na Špičáku začne od víkendu každodenní provoz.

Střediska v Ústeckém kraji o víkendu rozšíří provoz

V noci na čtvrtek připadlo v Krušných horách až deset centimetrů nového sněhu, celkem ho je na sjezdovkách 25 až 40 centimetrů. Na většině míst budou před víkendem znovu upraveny i běžecké stopy. Podmínky pro lyžování by o nadcházejícím víkendu mohly být ideální, potvrzují pracovníci lyžařských areálů.

V lyžařském středisku Telnice na Ústecku by o víkendu měly být v provozu všechny vleky. "Řekl bych, že podmínky jsou ideální," uvádí šéf střediska Jindřich Holinger. Na Telnici pojede i skibus ústeckého dopravního podniku z Ústí, připraveno je i parkoviště.

Lyžuje se ve Sportareálu v Klínech na Mostecku a Sportcentru Bouřňák na Teplicku. Přes týden je v provozu jen vlek sjezdovka Hrobská, kde se jezdí za dětské jízdné. Jsou upraveny i tratě pro běžecké lyžování na Novém Městě, které lze použít pro klasické lyžování i na bruslení.

Lyžařské areály v hradeckém kraji mají dobré podmínky

Ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku je otevřeno a upraveno 12,5 kilometru sjezdových tratí, na kterých leží 30 až 40 centimetrů sněhu. Upraveny jsou také běžecké trasy v okolí areálu.

V lyžařském areálu Černá hora v Janských Lázních leží na sjezdovkách 20 až 70 centimetrů sněhu, v provozu je kabinková lanová dráha a lyžařské vleky Anděl a Sport 1, otevřeno a upraveno je 4,6 kilometru sjezdovek a zhruba padesát kilometrů běžeckých tratí.

V Orlických horách jsou v částečné provozu lyžařské areály v Říčkách, kde na červené sjezdovce leží 45 centimetrů sněhu. Obnovený provoz je v lyžařském areálu v Deštném v Orlických horách. Menší areály v Orlických horách i v Krkonoších jsou kvůli nedostatku sněhu mimo provoz.

V lavinových katastrech platí první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech Orlických hor leží do 30 centimetrů sněhu.

V Jeseníkách v provozu jen několik vleků

Přestože sněhové podmínky v Jeseníkách zatím nejsou ideální, několik lyžařských středisek bude o víkendu v provozu. Na své si v horách přijdou i vyznavači běžek. Ve vrcholových partiích Jeseníků leží asi 35 centimetrů sněhu.

Víkendové lyžování by měla nabízet střediska v Karlově, Branné, Petříkově a na Ramzové. Na sjezdovkách těchto areálů leží v rozmezí od deseti do 50 centimetrů převážně technického sněhu.

V nejvyšších moravskoslezských horách nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Pád lavin ale hrozí jen mimo turistické trasy.

Na Šumavu spíš na běžky

Na Lipně a Zadově hlásí před víkendem velmi dobré podmínky. Na svazích leží až 30 centimetrů sněhu. Na Lipně jsou v provozu tři sjezdovky, Zadov má otevřenu zatím jen Kobylu. Pro běžkaře ale nabízí kolem 25 kilometrů stop. Na Lipně si zatím milovníci klasického lyžování musejí počkat na větší sněhovou nadílku.

Po neděli se správci rozhodnou, zda spustí lanovku na Churáňov. Polepšili si i běžkaři. Upravené jsou pro ně oba zadovské okruhy i trasa na Kvildu přes Zlatou Studnu, dohromady na 25 kilometrů stop.

Na Železnorudsku se o víkendu rozjede větší část vleků a lyžařských areálů. Až dosud jezdily kvůli nedostatku sněhu jen některé vleky.

V provozu by tak měly být v Železné Rudě areály Špičák, Weissova louka, Nad Nádražím, Belveder a Samoty. V provozu je také lanová dráha na Pancíř, pod ní je upravená sjezdovka. Mimo provoz je zatím Alpalouka. Například na Špičáku jezdí sedačková lanovka a vlek na Lubském svahu.

Kvůli nedostatku sněhu je zatím mimo provoz areál v Kašperských Horách. Pro běžkaře by se měly v pátek upravit trasy kolem Železné Rudy. Leží tu až půl metru sněhu.

Na Lysé hoře se lyžuje, Poustevny jen pro běžkaře

Kvůli špatným sněhovým podmínkám a příliš teplému počasí zůstane i nadále mimo provoz většina vleků v moravskoslezském regionu.

Lyžovat se bude o víkendu na Lysé hoře, kde je 44 centimetrů přírodního sněhu. V provozu bude jižní vlek. Zhruba stejně dlouhý vlek se rozjede o víkendu ještě v lyžařském areálu Ski Mezivodí. Alespoň běžkaři pak mohou vyrazit na Pustevny, vleky pro lyžaře se však nerozjedou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám