Hlavní obsah

Thajsko od dubna zavede turistickou daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dubna mají všichni turisté platit v Thajsku příjezdovou daň. Její výše bude 300 bahtů, což je necelých 200 korun. Vybrané prostředky mají být využity na zdravotní výlohy či údržbu a rozvoj turistických lokalit.

Foto: Profimedia.cz

Daň se má začít platit od letošního dubna (ilustrační foto).

Článek

Navržená daň je součástí vládního plánu na udržitelný cestovní ruch. „Část poplatku budeme využívat na to, abychom se mohli postarat o turisty,“ uvedl šéf thajského turistického úřadu Yuthasak Supasorn pro agenturu Reuters.

„Už jsme zažili případy, kdy pojištění nemělo pokrytí pro vše, co turisté potřebovali. Takže se stalo naším břemenem, abychom se o ně postarali,“ doplnil šéf úřadu.

Vybrané prostředky by se měly nadále využít na údržbu či vylepšování různých turistických lokalit a atrakcí.

Platí se i jinde

Turistické či též příjezdové daně nejsou žádnou novinkou a platí se v řadě světových destinací. Výše poplatku se většinou vypočítává od počtu strávených nocí a jde o relativně nízké částky.

Výjimkou je například daň v Bhútánu, kde se platí mimo hlavní sezonu 250 dolarů na osobu za den, což je přes pět tisíc korun. Země tímto způsobem bojuje proti davovému turismu, vysoká částka totiž mnohé návštěvníky odradí.

Nejslavnější thajská zátoka je opět přístupná. Na koupání ale zapomeňte

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám