Hlavní obsah

Thajsko od června zavede turistickou daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Thajsku plánují zavést od června turistickou daň ve výši 300 bahtů (asi 200 korun). Platit se bude jednorázově po příletu, výjimku budou mít cizinci s pracovními vízy a zatím i ti, kteří přicestují po zemi. Stát chce výdělky využít mimo jiné na rozvoj turistické infrastruktury.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O zavedení turistické daně informoval s odkazem na ministra pro cestovní ruch Phiphata Ratchakitprakarna server Independent. Daň bude jednorázová, na rozdíl od mnoha jiných destinací se její výše tedy nebude odvíjet od počtu strávených nocí. Týkat se má zatím návštěvníků, kteří dorazí letecky.

„Výběr daně při příjezdu pozemní cestou vyžaduje obsáhlejší studii. Mimo jiné se musíme rozhodnout, zda bude její výše méně než 300 bahtů, protože průměrná délka pobytu těchto turistů je jen jedna či dvě noci,“ uvedl Ratchakitprakarn. Doplnil, že daň se nebude vybírat od lidí s pracovním vízem.

Výdělky z výběru mají být využity například při pomoci cizincům, kteří se zapletou do nehod, ale také do rozvoje infrastruktury a turistických destinací. Červnový termín zatím není potvrzený, potřebuje finální schválení členů thajské vlády.

Do Thajska loni dorazilo na 11,8 milionu turistů. Toto číslo má letos vzrůst na 25 milionů. Populární destinace jihovýchodní Asie je turistům otevřená bez jakýchkoli náležitostí. Země měla sice v plánu znovu zavést povinnost prokazovat se očkovacím certifikátem, ale upustila od ní.

Thajsko obrátilo. Potvrzení o očkování nakonec vyžadovat nebude

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Thajska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám