Hlavní obsah

Tajuplná studna má proměňovat věci v kámen

Novinky, fis

Nepatří mezi celosvětově známé turistické magnety, přesto nemá o návštěvníky nouzí. Přírodní studna v lesích anglického hrabství Severní Yorkshire nedaleko města Knaresborough je opředena legendami o ďáblovi či uzdravování. Skutečnost ovšem v mnohém vypráví zcela jiné příběhy.

Foto: Profimedia.cz

Věci neustále omývané minerální vodou se postupně obalí pevnými usazeninami.

Článek

První písemná zmínka o takzvané Studni zkamenění pochází už z roku 1538, kdy ji navštívil John Leyland, žák Jindřicha VII. Tehdy se lidé ve studni myli a vodu z ní také popíjeli. Věřili totiž, že má léčivé účinky.

To byl jeden z mýtů, které později pokročilejší lidské vědomosti vyvrátily. Tamní voda má v sobě tak vysoký obsah minerálů, že organismu spíše škodí, než prospívá.

Foto: Profimedia.cz

Černobílá kresba, pravděpodobně z roku 1785

Báchorek kolem lesní oázy vzniklo více. Jeden čas nazývaná Kapající studna měla být prokletá a v moci ďábla. Kdo zapojil fantazii, viděl na jedné stěně studny rysy lidské lebky, což jen umocňovalo již existující obavy místních.

Foto: Profimedia.cz

Je libo zkamenělé koště, konvici, helmu či brusli... Turisté si údajně nejvíce oblíbili medvídky.

Studna figuruje také v příběhu o Uršule Sontheilové, známé především jako Matka Shiptonová. Ta se koncem 15. století měla v blízkosti studny narodit místní prostitutce. Sontheilová, která po svatbě přijala příjmení Shiptonová, proslula svými nadpřirozenými schopnostmi.

Pověsti praví, že uměla předvídat budoucnost. Předpověděla prý morovou epidemii v Londýně v roce 1665, králi Jindřichu VIII., za jehož vlády žila, prorokovala vítězství nad Francií. Řada předpovědí se během jejího života i dávno po něm skutečně vyplnila.

Jako kámen

Značný respekt studna v lidech vzbuzovala také v dobách, kdy byli přesvědčeni o tom, že když se dotknou její vody, zkamení. V tomto případě by se dalo říci, že na každém šprochu pravdy trochu.

Předměty delší dobu smáčené v této vysoce minerální vodě skutečně začnou vypadat jako z kamene, jde o vrstvu minerálních usazenin, která se na nich vytvoří.

Foto: Profimedia.cz

Kolem přírodní studny vzniknul kvůli turistům chodníček i oplocení.

Právě kvůli efektu zkamenění dostala studna svůj název. I v dnešní době se k ní zvědavci sjíždějí právě proto, aby si prohlédli na vlastní oči množství předmětů pověšených pod stékající vodu, jak procházejí procesem „zkamenění“, který v tomto případě trvá několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám