Hlavní obsah

Světový skateboardový závod oslaví patnáctiny v Praze

Právo, far, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátnácté narozeniny legendárních závodů Mystic Skate Cup chtějí organizátoři oslavit opravdu bombasticky. Budou se rozdávat prémie ve výši 50 tisíc amerických dolarů a přijede řada světových hvězd – celkem 200 závodníků z celého světa. Pražský Mystic Skate Cup (MSC) se koná od pátku do neděle na ostrově Štvanice.

Foto: Archiv Mystic Skate Cup , Právo

Pražský Mystic Skate Cup se koná od pátku do neděle na ostrově Štvanice.

Článek

Kvalifikace začínají v pátek, nejvíce si návštěvníci užijí nevšední zážitek v sobotu, kdy se představí v hlavních závodech světová špička. Na neděli pak připadlo finále. Jezdce čekají tři hlavní disciplíny – streetstyle, vertikální rampa a bowl (bazén).

„Letos to bude největší závod v Evropě, už dlouho ale patří Praha k nejoblíbenějším místům světové špičky skateboardingu,“ řekl Právu šéf závodů a provozovatel štvanického skateparku Tomáš Rejman. V této sezoně patří pražský závod mezi dvě evropské zastávky Světového poháru. Česko bude reprezentovat 20 nejlepších jezdců kvalifikovaných na základě průběžných výsledků Českého skateboardového poháru.

Divácky velmi atraktivní disciplína bazén je nejnovější. Letos jej připravili legendy Dave Duncan, který bude na závodě v roli rozhodčího, a Brian Patch.

Chybět nebude ani soutěž o nejlepší trik, která se pojede po nedělním finále ve všech disciplínách. Závodit budou i dívky, pro které je připraveno 2500 dolarů v disciplíně streetstyle, v exhibičním závodě v rampě a v bowlu. Závod je vedle sportu tradičně i vrcholnou kulturní událostí začátku prázdnin.

Součástí závodů bude bohatý doprovodný program, kdy se představí kapely, beatboxeři, DJs, konat se bude i videoprojekce skateboardových filmů, výstava graffiti a dalších forem nezávislého umění nazvaná Subkultura. Vystoupí Vladimir 518, punkoví Apple Juice, Dj Loutka, Trafik nebo skupina Sunshine.

Na tři dny stojí vstupenka 690 Kč (předprodej)/ 790 Kč (na místě). Více informací na www.mysticsk8cup.cz.

Skateboarding u nás

V polovině 70. let začínají i do Čech pronikat zprávy o skateboardingu. První nadšenci si vyrábějí prkna sami. Už v roce 1978 se konají první závody v Praze a v Karlových Varech. Podmínky dovolují pořádat stále více závodů, a tak se utvoří seriál Československého poháru. V roce 1981 se v Praze na Strahově staví první kovová U- rampa.

V roce 985 vyrazí náš reprezentant Luděk Váša na mistrovství světa. V roce 1987 se do Prachatic sjíždí 120 nadšenců, aby společně skejtovali, veselili se a sdělovali si nové poznatky. Nejvíc získali od amerického profesionála Marka Gonzalese, který si k nám odskočil z turné po západní Evropě.

Historie skateboardingu

Historie skateboardingu se začala psát v 60. letech 20. století v Kalifornii, když k surfařskému prknu přibyly kolečka a tzv. „sidewalk surf“ vyjel do amerických ulic. Pak přišla v 70. letech vlna rebelů a punkerů ze Santa Moniky, kteří poslouchali punk, jezdili v roztrhaných džínách po vypuštěných bazénech, pili pivo a říkali si Z-boys.

Parta Z-boys, v čele s Tony Alvou a Jay Adamsem, nastartovala skateboarding a nasměrovala ho do podoby, jakou známe dodnes. Dalším z významných trendů byl streetstyle. Jeho příchodem se skateboarding rozdělil do dvou směrů: skateparkového/rampového a streetstylového.

Zatímco skateparkový směr se vyznačoval tvrdou muzikou a skateboardingem ve vertikální rampě, streetstyle zkoumal, co všechno prkno dokáže. Díky spojení s ulicí si streetstyle našel hip-hop a graffiti. Ježdění ve skateparcích a ve vertikálních rampách bylo na čas v útlumu. Dnes zažívá skateboarding renesanci.

Streetstyle se dostal na úroveň, kdy kombinuje technické triky v extrémním prostředí. Vrací se i punková a hard-corová muzika, přiléhavé oblečení.

Koncem listopadu 1989 se konají halové závody v Hradci Králové. Skateři se mezi prvními přidávají na stranu studentů, za okny stadiónu ještě nezačaly demonstrace. V této době je předseda Československé skateboardové asociace Martin Kopecký zvolen prezidentem Evropské skateboardové asociace.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy, rychlá auta a móda na zámku Troja

Dne 11. června 2008 se na zámku Troja v Praze 7 uskutečnil 6. ročník odpoledního setkání s trendy módy v automobilovém a módním světě s názvem "Dámské...

Výběr článků

Načítám