Hlavní obsah

Svérázný masopustní průvod na Pálavě spojuje domorodce a přistěhovalce

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už po deváté letos vyrazil v sobotu hned po ránu za doprovodu harmoniky originální masopustní průvod pod Dívčím hradem v obci Pavlov na Pálavě, aby pozval k dopolední veselici starousedlíky i přistěhovalce. Chalupáře či novodobé sousedy, kterým se podařilo postavit či koupit a zrenovovat staré stavení.

Masopustní průvod na PálavěVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

V průvodu byste totiž marně hledali tradiční kobylu, policajta či medvěda, jak se na masopust sluší. Zato byla k vidění vesmírná bytost ve zlatém oděvu, svérázní Arabové, Mexičané, ruské bábušky v šátcích a jiné zajímavé postavy.

„Náš průvod nemá žádná pevná pravidla. Přijít může každý za co chce. Nám jde spíše o zapojení do zábavy všech lidí z obce. Údajné fašankové průvody už zde kdysi byly a zanikly před více než padesáti léty,“ říká za organizátory Jaroslava Prágerová, která u zrodu novodobé tradice taky stála.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V průvodu nebyla o legraci nouze.

Jak dodala, bylo to v roce 2011, kdy se pavlovská mládež, která tehdy pořádala hody, nedokázala domluvit, co udělat s výtěžkem, který jim zůstal po hodech. A tak vznikl nápad, aby radnice začala opět po mnoha létech pořádat fašank.

Natáčelo se

„To bylo tenkrát, kdy Pražáci Pavlov hledali na mapách s lupou v ruce,“ připomíná se smíchem jeden z fašankářů dobu, kdy byla turistika na Pálavě ještě v plenkách a do obcí na ní zajížděli s demižony především zájemci o víno, které se prodávalo přímo ze sudů ve vratech sklepů, či první filmaři, kteří například pavlovský kolorit objevili a využili ke známému filmu Náš dědek Josef.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V průvodu nebyla o legraci nouze.

„Už jsme měli v průvodu i devadesát masek. Ale základ tvoří v podstatě zhruba třicítka stálých. A my domorodci jsme už mezi nimi ve výrazné menšině. V maskách jsou zde například lidé ze štábu z filmu Vinaři, kteří si to tady tak oblíbili, že sem zajíždějí pravidelně. Jsou zde i lidé z okolních podpálavských obcí, nebo příbuzní starousedlíků,“ popisuje pavlovská rodačka, ale nyní už také „přespolní“ Marie Hanusová. Ta žije v Břeclavi a jednou by se ráda pod Dívčí hrad také vrátila.

Hodně turistů

Kdo nenavštíví Pálavu, jako by na Moravě nebyl, říká jeden z profláknutých sloganů. Vlastnit dům se sklepem či nedej bože ubytovacími možnostmi v této lokalitě se obyčejně považuje skoro jako objev zlatonosné žíly. Ale každá mince má dvě strany. Pavlov má 585 obyvatel a v obci je k tomu ještě zhruba dva a půl tisíce ubytovacích kapacit. Od jara do podzimu je v obci hlava na hlavě.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Průvod obcí

V roce 2018 zde v sezoně prošlo či projelo přes 180 000 turistů. „Není to úplně jednoduché, a tak vlastně můžeme být rádi, že se ještě dáme třeba takovým způsobem, jako je fašank v dědině, dohromady,“ dodává při zvaní na odpolední zábavu Hanusová.

Hrála při ní cimbálovka Jožky Imricha, a k vínu, které je zde samozřejmostí, se podával, jak se sluší a patří, špek, uzené, zabíjačkové speciality a taky skořicové koule a či boží milosti. Část občerstvení objednala a dodala radnice, část napekly i místní hospodyně.

Tradiční maškary vyšly na Hlinecku na obchůzky, v Česku začal čas masopustů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám