Hlavní obsah

Švédský Ledový hotel slaví Kristova léta. Jeho mrazivá apartmá berou dech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský Ledový hotel otevřel své brány na další sezonu. Ikonická stavba, která každoročně vzniká ve vesnici Jukkasjärvi asi 200 kilometrů za polárním kruhem, slaví letos své 33. narozeniny. Tentokrát na tvorbě hotelu pracovalo 24 umělců, na 12 luxusních apartmá použili kolem 500 tun ledu.

Foto: Profimedia.cz

Ledový hotel funguje od roku 1989. Každý rok se staví znovu.

Článek

Každé z apartmá má, jako již tradičně, své téma. Jeden z pokojů je například inspirovaný videohrami, jiný vychází z přírody a další z keltské legendy o stvořeních zvaných selkie, což jsou tuleni, kteří na sebe po vystoupení na souš berou lidskou podobu.

Kromě dvanácti apartmá navrhli tvůrci také novou podobu obřadní místnosti, v níž se obvykle konají například svatby, píše Daily Mail. Jednu novou místnost dostal také celoročně otevřený Icehotel 365.

Vznikl během šesti týdnů

Přípravy na stavbu hotelu odstartovaly již na jaře, kdy se z nedaleké řeky Torne začaly těžit ledové kvádry. Kromě nich umělci využili také směs ledu a sněhu, která by se podle Daily Mailu vešla do deseti olympijských plaveckých bazénů - pro představu, jeden takový bazén má objem 2500 metrů krychlových.

Teplota uvnitř hotelu se musí konstantně udržovat na minus pěti stupních Celsia, aby každý z detailů zůstal zachován v té nejryzejší podobě. „Každý rok žasnu nad tím, čeho tento neuvěřitelný tým dosáhne; talentovaní umělci po boku profesionálů na led opravdu dělají zázraky,“ míní kreativní ředitel Ledového hotelu Luca Roncoroni.

Na projektu kromě zmiňovaných umělců, kteří pocházeli z 13 států, pracovalo dohromady až 70 lidí. Postavit hotel od základů trvalo šest týdnů. Návštěvníci se v tomto mrazivém království mohou ubytovat až do dubna, kdy začne stavba pomalu odtávat.

Ikonický hotel z filmu Anděl na horách čeká rekonstrukce

Cestování

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Estonsko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám