Hlavní obsah

Svátky na horách turisty moc netáhnou

Vánoce letos stráví na horách a v lázních méně turistů než loni. Může za to nejen krkolomné počasí, ale i zřejmý dopad krize na rodinné rozpočty. „Snad to Silvestr a Nový rok vylepší,“ doufají chataři a hoteliéři.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Turisté plní vánoční Krkonoše. Invazi zde očekávají před Silvestrem.

Článek

Hotely v hlavních krkonošských střediscích zaznamenaly proti loňsku zhruba patnáctiprocentní propad vánoční návštěvnosti. „Rezervace na Vánoce, které nikdy nepatřily k turisticky nejžádanějšímu období, zaručují možná šedesátiprocentní obsazenost. Vzhledem k loňsku je to méně, ale nejde o žádnou tragédii. Rozhodně bych to nepřičítal krizi, spíše donedávna vrtošivému klimatu. Silvestr máme takřka plný,“ přiblížil ředitel špindlerovských hotelů Horal a Arnika Rudolf Hamerle.

Volné kapacity: někde třetina, jinde dvě

Krkonoše do 26. prosince, kdy se očekává silvestrovská invaze turistů, celkově hlásí přibližně padesátiprocentní obsazenost. Zájem o nejvyšší české hory vzbudilo mrazivé počasí, které dovolilo spustit tamní skiareály, a pondělní příval místy dvaceti centimetrů čerstvého prašanu. Návštěvníky Krkonoš čekají o Vánocích kompletně zasněžené sjezdovky a naplno rozjeté skiareály. Počet doposud ubytovaných lidí slibuje volné sjezdovky bez nebezpečných tlačenic a lanovky a vleky bez front. Ani na Šumavě Vánoce moc netáhnou.

„Na Štědrý den máme zamluvený náš hotel Olympia asi z třiceti procent. Hlavní nápor očekáváme především na Silvestra, kde zbývá už jen asi jedna třetina kapacity,“ řekl Právu ředitel Lyžařského areálu na Zadově Milan Čertík s tím, že hotel Olympia má kapacitu asi 150 míst.

Lépe jsou na tom ve Skiareálu Lipno. „Marína i další ubytovací kapacity jsou v tomto týdnu využité asi z šedesáti procent, což je podobné jako loni,“ řekl Právu obchodní ředitel Skiareálu Lipno Martin Řezáč.

Některé penzióny u Lipna budou mít na Štědrý den zavřeno. „Na Vánoce k nám jezdilo tradičně nejmíň lidí, proto jsme se rozhodli, že letos penzión zavřeme a využijeme tyto dny k údržbě. Zcela zamluvený je už Silvestr,“ uvedl spolumajitel penziónu U Medvídků v Hůrce u lipenské vodní nádrže Emil Horvát.

Je to prý jeden z nejslabších roků

Beznadějně obsazeno, jak tomu bývalo zvykem v minulých letech, není ani v Jeseníkách.

„My až do konce roku máme plno. Jsou tady vesměs Češi a v menší míře Němci. Leden a únor se ale teprve plní,“ řekla Právu Jarmila Mitvalská z hotelu Červenohorské sedlo.

Volná místa na poslední dny roku mají naopak na chatě Ramzovské sedlo. "Pětadvacet až třicet procent kapacity je prázdných. V předchozích letech jsme byli v tomto období dávno dopředu již obsazeni. Teď je to jeden z nejslabších roků. Se zimou jako takovou to však podle mého nemá nic společného. Může za to ekonomická krize,“ uvedla Štěpánka Císařová z chaty Ramzovské sedlo. Některé termíny tam ale už teď obsazeny jsou. „Třeba leden. To jsme plní,“ konstatovala Císařová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám