Hlavní obsah

Středověká pevnost v syrské Rakce už zase patří turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámští radikálové ještě nedávno z pevnosti Kalat Džaabar podnikali útoky, teď ale k této historické stavbě z 12. století znovu míří turisté z válkou rozvrácené Sýrie. V horkém červnovém dni se rodiny fotografují a někteří šplhají na starou cihlovou zeď, z níž lze dohlédnout na umělé Asadovo jezero vybudované v provincii Rakka, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost Kalat Džaabar znovu ožívá.

Článek

Abdalláh Džábir přijel s dětmi poprvé, i když je jejich dům vzdálený jen hodinu jízdy autem. Často jim ukazoval fotografie ze svých dětských výletů do pevnosti a sliboval, že tam jednou pojedou společně. „Snily o tom, že jednou uvidí Kalat Džaabar. Dnes jsem je sem přivezl,” říká jednačtyřicetiletý Džábir.

Na kopci, kde pevnost stojí, býval opevněný hrad zřejmě už v době začátků islámu, současná stavba se ale připisuje sultánovi Núr ad-Dínovi, který nechal hrad ve 12. století přestavět do současné podoby. V roce 1974, kdy vzniklo v rámci výstavby přehrady Tabka Asadovo jezero, se z pevnosti stal ostrov a s pevninou ji spojuje jen úzký násep.

Nejstarší čajová plantáž v Evropě je ukrytá uprostřed Atlantiku

Cestování

Patří k ní mešita a bývalo zde muzeum s desítkami artefaktů, které však vyplenili členové Islámského státu (IS).

Pevnost leží 50 kilometrů od města Rakka, v níž měla tato organizace, která obsadila v roce 2014 sever Sýrie, hlavní stan. V roce 2017 dobyli pevnost kurdští bojovníci zapojení do boje proti IS.

Mnozí tu piknikují

Pevnost byla pro IS strategické místo, na němž se připravoval k útokům a odkud měl výhled na svou největší věznici v Sýrii. Na okraji pevnosti jeho bojovníci vykopali zákopy, v nichž cvičili dětské vojáky, tvrdí občan Rakky, který se ještě teď bojí říci pravé jméno a označil se jako Muhammad.

„Obyvatelé sem chodit nesměli, byla to vojenská oblast, teď se to ale znovu probouzí,” řekl.

Lidé pevnost objevují také díky obnovenému provozu lodí po Asadově jezeře a společným piknikům na jeho písčitých březích. Skupinka mladých mužů si za hlasité arabské hudby rozložila u jedné ze zdí pevnosti na stolku ovoce a začala kouřit vodní dýmky.

Radván Kahavátí je až ze středomořské Latákíje vzdálené pět hodin jízdy. Přivezl celou rodinu. „Jsme tady za turistikou a taky, abychom změnili prostředí. Dcera chtěla, abych je sem vzal, protože se o Džaabaru učila ve škole,” řekl.

Turisté si udělali v Benátkách piknik. Dostali obří pokutu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám