Hlavní obsah

Stovky Italů válčily. Municí byly čerstvé sicilské pomeranče

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivrea

V závěru minulého týdne propadlo italské městečko Ivrea každoroční pomerančové bitvě. V očích přihlížejících a bojovníků-nováčků byla akce chvílemi možná až příliš velkou divočinou. Vesměs se ale na jejich tvářích objevovaly úsměvy. Město se zkrátka bavilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky lidí se v Itálii zúčastnily tradiční pomerančové bitvyVideo: Reuters

 
Článek

Malebné městečko Ivrea v severozápadní Itálii se rok co rok na jeden den mění v bláznivý karneval doprovázený bitvou. Střelivem jsou šťavnaté sicilské pomeranče. V roce 1930 házely mladé dívky dolů ze svých balkónů pomeranče společně s konfetami, aby si jich mladíci kráčející po ulici všimli.

Ti jejich úder vraceli zpět, až vše vyvrcholilo pravidelnou bitvou propojenou s legendou ze 12. století. Tehdy se místní chudina agresivně postavila proti tyranskému vládci. A právě proto, že v každé bitvě musí nutně být někdo protivníkem, i v městečku Ivrea proti sobě bojují dvě na oko znepřátelené skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Jeden karnevalový tým představuje chudinu bojující proti tyranskému vládci, druhá skupina se vydává za panovníkovu stráž.

Jedni představují chudinu pobouřenou arogancí zlého vládce, druzí se naopak vžívají do role panovníkovy stráže. A pak už vzduchem létají pomeranče, ze kterých po nárazu tryská oranžová lepivá šťáva.

Ivrea ve třech číslech

V italském městečku Ivrea žije přes 24 tisíc obyvatel.

Okolí města je zdobeno pěti jezírky. Jmenují se Sirio, San Michele, Pistono, Nero a Campagna.

Rozloha města dosahuje zhruba 30 čtverečních kilometrů.

To všechno ale k místnímu karnevalu patří. Kdo se ho účastní poprvé, je sice zpočátku zmatený a nárazů letícího ovoce se bojí, po čase se ale také dostane do bojovné nálady a k předstíranému souboji se připojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám