Hlavní obsah

Sto tisíc Čechů oslaví příchod nového roku v cizině

Silvestra mimo domov letos stráví přes 300 000 Čechů. Z toho však dvě třetiny zůstanou v Česku a zhruba jedna třetina vyjede do zahraničí, nejčastěji do alpských středisek. Výjimkou nejsou ani exotické destinace nebo Paříž. Vyplývá to z informací poradenské společnosti Mag Consulting.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisíce Čechů uvidí silvestrovský ohňostroj v zahraničí. Ilustrační foto

Článek

„Téměř dvě třetiny Čechů, kteří jsou koncem roku mimo domov, stráví Silvestra u známých, na chatách a chalupách nebo ve větších městech. Dále i v horských střediscích, které jako každoročně hlásí plnou obsazenost. Nejoblíbenější jsou Krkonoše a Jeseníky,“ uvedl Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu z Mag Consulting.

Jak dodal, zájem Čechů o pobyty na horách ale již dlouhodobě stagnuje a letos k tomu navíc přispělo i málo zimní počasí. Návštěvníci hor také míří do alpských středisek, kde vyhledávají především vyšší úroveň služeb a lepší lyžařské podmínky. Tradičními destinacemi jsou Rakousko, Itálie, Francie, Slovensko, Švýcarsko a Německo.

Konec roku v teple

I nadále posiluje zájem Čechů o exotické dovolené. „Podle informací od cestovních kanceláří vzrostl letos zájem Čechů také o silvestrovské pobyty v exotických zemích, a to v průměru do pěti procent, přestože ceny jsou v tomto období o 25 až 30 procent vyšší než v ostatních měsících,“ uvedla tajemnice asociace cestovních kanceláří Kateřina Petříčková.

Podle ní chtějí Češi nejvíce trávit Silvestra v Thajsku a na Kubě, z blízké exotiky pak na Kapverdách a ve Spojených arabských emirátech. Rovněž Kanárské ostrovy a Egypt jsou na českém trhu přes Silvestra vyprodány.

Podle statistik cestovní agentury Invia zamíří nejvíc lidí na Silvestra s cestovní kanceláří na oslavy do Paříže. „Dalšími v pořadí jsou Rakousko a Itálie, kde lyžaři oslaví příchod nového roku na sjezdovkách,“ sdělil Michal Tůma z Invia.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám