Hlavní obsah

Stmívání na nejznámějším tržišti světa

Novinky, Jakub Kynčl (Marrákeš)
Marrákeš

V Maroku není druhého místa, jako je náměstí Jemaa el Fna v Marrákeši. Neskutečný chuchvalec zvuků slepený nejrůznějšími pachy září do dálky desítkami přírodních barev. Krotitelé hadů mají své místo vedle pouličních tanečníků, kteří se ve formě udržují nejen čerstvým džusem z pomerančů levnějším než voda, ale také hašišem. Pozorovat tento výjev za stmívání je asi nejsilnějším zážitkem, který vám tato část Afriky může dopřát.

Stmívání na náměstí Jemaa el-Fna v MarrákešiVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Časosběrné video ukazuje během necelých dvou minut téměř dvouhodinový ruch na nejrušnějším marrákešském náměstí, které funguje jako tržiště. Schází se zde místní stejně tak jako turisté. Stmívání jde ruku v ruce s rozsvěcením celého tržiště, které v noci zcela mění svůj ráz. Ne nadarmo se říká, že kdo nebyl v Marrákeši, jakoby nebyl v Maroku.

Náměstí Jemaa el Fna je přes den poměrně poklidné a obchod je vskutku tím hlavním, co tu probíhá. S příchodem pozdního odpoledne se však jednotlivé části náměstí plní nejrůznějšími umělci, hudebníky, lidmi s opičkami, hady a vším možným, co nechcete na svých ramenou cítit.

Jasné „ne” je základ

„Pokud člověk nechce exotické fotky a má třeba z hadů fobii, měl by už z dálky těmto lidem striktně dát najevo, že nemá zájem. A dobře se dívat kolem sebe. Někdy vám dají hada jen tak na rameno a nedochází jim, že by vám to mohlo způsobit skutečný šok. Jen pronikavý pohled a jasné 'ne' obvykle zaručí klid. Tedy aspoň na několik vteřin, než přijde další,” tvrdí Lenka Berberi z CK Blue Style, která už tuto zemi navštívila nesčetněkrát.

Důležité je zvážit, co si od návštěvy náměstí slibujete. Pokud levné pití a jídlo, jste tu správně. V roce 2014 zde stojí sklenka pomerančového freshe čtyři dirhamy, tedy asi 11 korun. Chutná jídla se pak pohybují od 40 do 100 korun, přičemž se nesmíte bát jíst takříkajíc od stánku. Držte se dobré cestovatelské zvyklosti a jezte tam, kde jedí místní.

Kovové dary

Vyrazili jste na nákupy? Náměstí pokračuje mnoha uličkami, z nichž některé z nich vedou do mediny. Ztratit se zde není vůbec složité, a tak se snažte mít stále přehled, kde je hlavní náměstí. Koupit zde můžete vyjma koření mnoho lokálních produktů a také řemeslných výrobků. Ignorujte falešné rolexky a raději si dobře prohlédněte místní kovotepecké produkty či velmi levné exotické ošacení.

Pokud chcete pořídit krásné fotky, máte dvě možnosti. Najměte si koňské spřežení a domluvte si jen cestu kolem náměstí, ideálně dvakrát. Nemusíte se prodírat davy, máte mírně vyvýšený pohled a máte klid. Cena? Smlouvejte a 10minutová projížďka vás může vyjít třeba i jen na 80 korun. Nesouhlasí s vaší cenou? Nevadí, jeden z dalších vozků bude.

Dalším ideálním fotoprostředím jsou pak vyvýšené kavárny ve vyšších patrech kolem náměstí. Z terasy podniku Cafe de France, která nabízí asi jeden z nejlepších pohledů na náměstí vůbec, jsme natočili i naše video, ze kterého sálá atmosféra na dálku. Posuďte sami...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám