Hlavní obsah

Letušku v letadle napadla cestující. Přišla o dva zuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O dva zuby přišla zaměstnankyně společnosti Southwest Airlines poté, co ji na palubě napadla cestující. K vyhrocené situaci došlo ve chvíli, kdy se pasažérka odmítla řídit instrukcemi posádky a začala být agresivní. Po přistání si pro ni přišla policie a vzala ji do vazby, informuje server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo o víkendu na lince mezi kalifornskými městy Sacramento a San Diego. „Pasažérka opakovaně ignorovala standardní pokyny posádky a při přistání začala být verbálně i fyzicky agresivní,“ uvedl mluvčí Southwest Airlines pro server USA Today. „Vyžádali jsme si zásah policie, která cestující po přistání odvedla do vazby,“ doplnil mluvčí.

Společnost uvedla, že nebude tolerovat žádné verbální či fyzické útoky vůči posádce, která je zodpovědná za bezpečnost cestujících během letu.

Agresivita vzrůstá, tvrdí unie

Bližší detaily o útoku sdělila unie stevardů a letušek, která zaslala šéfovi Southwest Airlines dopis. „O minulém víkendu byla jedna z našich členek napadena a vyvázla s poraněným obličejem a bez dvou zubů,“ uvedla šéfka unie Lyn Montgomeryová.

„Naneštěstí se jedná jen o jeden z mnoha případů. Píšu vám, protože nemůžeme dopustit, aby se s našimi kolegy zacházelo tímto způsobem, a proto, abych vás požádala o pomoc a vedení při ukončení takového jednání.“

Doplnila, že jen u Southwest Airlines bylo mezi 8. dubnem a 15. květnem nahlášeno na 477 incidentů mezi pasažéry a posádkou. „Toto bezprecedentní číslo dosáhlo netolerovatelné úrovně, incidenty nabývají navíc stále agresivnější povahy,“ uvedla Montgomeryová.

Rodinu nepustili do letadla kvůli autistickému synovi. Nezvládl mít roušku

Cestování

Unie po aerolinkách žádá, aby zajistily své posádce větší bezpečí a rovněž aby pasažérům daly zcela jasně na vědomí, že jejich agresivní chování nebo nedodržování pravidel může vyústit v pokuty, trestní oznámení nebo umístění na černou listinu, která jim znemožní se společností cestovat.

Incidenty v letadle v posledních měsících nabírají na dramatičnosti, přestože je letecká doprava po světě stále značně paralyzována. Někteří cestující přesto nejsou ochotni dodržovat opatření ohledně povinných roušek v dopravních prostředcích, které v mnoha státech navíc nařizuje přímo vláda, nikoli samotné aerolinky.

To dokládají i data amerického úřadu pro civilní letectví, která ukazují, že většina incidentů zahrnuje právě nechuť cestujících nosit roušky. Úřad kvůli takovým a dalším obdobným přečinům prodloužil lhůtu nulové tolerance. Trvat by měla zhruba do 13. září, kdy pravděpodobně skončí i nařízení o povinných rouškách v hromadných dopravních prostředcích.

Několik žen se na americkém letišti popralo kvůli rouškám

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám