Hlavní obsah

Stavba skanzenu v Kouřimi má zpoždění

Právo, Radek Plavecký

Dostavba skanzenu v Kouřimi má zpoždění. Pokud se dokončení opozdí, hrozí Středočeskému kraji, který je investorem akce, ztráta evropských dotací.

Foto: archiv Středočeského kraje

Dostavba skanzenu v Kouřimi.

Článek

„Stavba skanzenu je ve skluzu. Krajský úřad na to opakovaně upozorňuje zhotovitele. Povedeme jednání se stavební firmou o sjednání nápravy. Pokud bychom stavbu nestihli v termínu dokončit, hrozí, že nám nebude proplacena dotace z evropských fondů,“ upozornil hejtman Miloš Petera.

Kraj proto po stavební firmě chce, aby například posílala na stavbu více lidí nebo lépe koordinovala a zrychlila práce. Celý projekt má na starosti radní pro kulturu Zdeněk Štefek. Podle něj mají například špýchar z Kornatic, chalupa z Masojed nebo šperkovna ze Strašic hotové základy a dokončuje se vyzdívání svislých konstrukcí.

Provádějí se práce na komunikacích, rozvodech a plotech. „Rozvody vody k jednotlivým objektům jsou dokončeny. Probíhají restaurátorské práce u mariánského sloupu z Konárovic nebo sochy sv. Donáta,“ informoval o postupu prací Štefek.

Ukázka české vesnice

Skanzen v Kouřimi shromažďuje stavitelské památky z českého území od 17. do 19. století. Rozvoji skanzenu bránily po roce 1990 restituční spory. Ty se podařilo Středočeskému kraji vyřešit až v roce 2012. Od té doby kraj pracuje na rozvoji areálu směřujícím k vytvoření Muzea české vesnice.

První etapa dostavby bude stát asi 50 miliónů korun a měla by být hotova do konce roku. Předmětem první etapy je doplnění areálu o usedlost, takzvanou šperkovnu ze Strašic, chalupu z Masojed se stodolou, výměnek z Krchleb, statek z Týřovic a špýchar z Kornatic.

V rámci projektu se sem stěhuje stodola ze Želejova, socha sv. Jana Nepomuckého u mlýna z Tismic, mariánský sloup z Konárovic a socha sv. Donáta. Současně se buduje nový vodovod, kanalizace, cesty, oplocení, strojovna a na závěr dodavatelská firma provede podle plánů parkové úpravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám