Hlavní obsah

Stálé expozice Muzea umění v Olomouci budou zdarma

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum umění Olomouc (MUO) se rozhodlo od 1. října zpřístupnit zdarma své stálé expozice. Lidé tak budou moci zavítat bez vstupného do stálých expozic Muzea moderního umění i Arcidiecézního muzea. Muzeum chce tímto krokem své sbírky otevřít co nejširšímu publiku. Právo o tom informoval mluvčí MUO Tomáš Kasal.

Foto: Vlasta Hradilová

Muzeum umění nabízí ke zhlédnutí množství cenných unikátů.

Článek

„Zejména v případě Arcidiecézního muzea se jedná o velkorysý krok, protože objekt nesoucí exkluzivní značku European Heritage Label (Označení Evropské dědictví) zahrnuje komplex budov včetně tzv. olomouckého hradu a bývalého kapitulního děkanství se vzácnými exponáty – obrazy, plastikami nebo archeologickými nálezy,“ uvedl mluvčí.

„Tento vstřícný krok směrem k veřejnosti souvisí s naší snahou maximálně zpřístupnit spravované sbírky,“ zdůraznil ředitel MUO Ondřej Zatloukal. „Případný finanční výpadek bude kompenzovat vstupné na krátkodobé výstavy, do Zdíkova paláce a nadstandardní služby, jako jsou zápůjčky tabletů s animovaným průvodcem pro rodiny s dětmi, několikajazyčný audioprůvodce, VR brýle s virtuální prohlídkou Zdíkova paláce a jiné,“ doplnil ředitel.

Ve Švýcarsku otevřeli největší muzeum čokolády na světě

Cestování

Muzeum také průběžně připravuje digitalizaci sbírek, mimo jiné s účelem zpřístupnit vzácná umělecká díla online široké veřejnosti na mezinárodní úrovni. Mezi další novinky patří vybudování bezbariérového vstupu do Muzea moderního umění.

„Dočasně také zprovozníme kavárnu MUO v době před její kompletní rekonstrukcí a mimořádně necháme otevřen Zdíkův palác až do konce října,“ dodal mluvčí.

V Ostravě se otevírá první státní muzeum

Tipy na výlety

Zřizovatelem Muzea umění je ministerstvo kultury. Muzeum momentálně spravuje přes 91 tisíc sbírkových předmětů z oblasti malířství, sochařství, kresby, volné a užité grafiky, fotografie, užitého umění a dokumentace architektury. Z tohoto pohledu je třetí největší institucí svého druhu v České republice. Navíc muzeum spravuje i přes sto tisíc sbírkových předmětů olomouckého arcibiskupství.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám