Hlavní obsah

Špindlerův Mlýn startuje novou sezonu

Žije tady zhruba tisíc stálých obyvatel, v zimě do městečka ale během jednoho dne zamíří najednou i 18 tisíc lidí. Největší horské středisko v Čechách, krkonošský Špindlerův Mlýn, zahajuje lyžařskou sezonu. Na sobotu je připraven Špindl Ski Opening, velká zahajovací celodenní akce s koncerty, prezentací horské služby nebo s tradičním tancem roleb.

Foto: Profimedia.cz

Ve Špindlerově Mlýně startuje sezona (ilustrační foto).

Článek

Areál původně uvedl, že vleky se rozjedou už v pátek, pak ale rozhodnutí změnil a spustí je až v sobotu.

Po letní prázdninové špičce se i Špindlerův Mlýn zklidnil. Říjen a listopad patří nejčastěji kongresům a firemním akcím, město působí trochu ospale. Ale to už je minulostí. První hosté přijíždějí a ruch v ulicích stoupá. A místní hoteliéři i provozovatelé skiareálu už nedočkavě vyhlížejí vánoční a silvestrovský týden, kdy středisko tradičně praská ve švech. A zdá se, že bude i letos. Energetické krizi navzdory.

Skipas kupujte online

„Už je veseleji. Lidé začali pobyty objednávat, začínají se vracet i cizinci. Například silvestr už máme plný, pak se tu bude konat dětská olympiáda, tak u nás budou spát závodníci. Už pro naši polohu prakticky na sjezdovce. Ale je pravda, že v září, říjnu bylo vidět, že lidé mají strach a čekají, co bude. To jsme ještě nezažili,“ řekl Právu Tomáš Kučera z hotelu Stoh.

Příznivé přírodní podmínky s dlouhými a prudkými sjezdovkami činí ze Špindlerova Mlýna exkluzivní záležitost. Tomu odpovídají i ceny. Jsou vysoké, zejména pokud přijedete a kupujete si skipas na místě. Ovšem je možné zalyžovat si i poměrně levně. Záleží totiž, ve kterém období vyrazíte na sjezdovku i s jakým časovým předstihem se kupují lístky. Skipasy jsou flexibilní a jejich cena se mění každý den. Nejlepší je nakupovat online a  s dostatečným předstihem.

Na dolomitském masivu Marmolada se nebude lyžovat, chybí sníh

Cestování

Konkrétní příklad. Tuto středu bylo možné koupit jednodenní skipas na sobotu za 980 korun, což bylo o třicet korun více než za stejný skipas koupený v úterý. Na příští středu stála celodenní permanentka 750 korun, příští sobota přišla na 810 korun.

Český Aspen?

Nejen kvůli lyžování a jeho cenám se Špindlerovu Mlýnu občas přezdívá český Aspen. Nejlevnější nejsou ani další služby. Starosta Martin Jandura (bezp.) ale namítá, že středisko je pro každého, nejen pro horních deset tisíc.

„Nálepka Aspen mi přijde úsměvná. Nemyslím si, že je Špindl nabubřelé horské středisko, jak si mnozí představují. Když se podíváte na ceny v restauracích nebo za ubytování, tak se odvážím říct, že jsou srovnatelné s cenami v jiných horských centrech,“ řekl Právu starosta.

Projdeme-li se po městě, zjistíme, že svíčková na smetaně sice v restauraci Legenda přijde na 330 korun a tatarák na 395, ale hned v sousedství v hotelu Praha dáte za svíčkovou 225 korun a tatarák jako předkrm pořídíte za 190 korun. A kdo chce ušetřit, dá si v rychlém občerstvení přímo v centru párek v rohlíku za 55 korun nebo špindlerovskou klobásu za 95 Kč.

„Podobné to je s cenou ubytování. Každý má Špindl zařazený do nějakého topu. Ano, jsou tu luxusní, čtyřhvězdičkové hotely s plným komfortem, ale jsou tu i malé rodinné penziony pro rodiny s dětmi,“ dodává starosta Jandura.

Cizinci se vracejí

V době před covidem jezdilo do Špindlerova Mlýna Čechů a cizinců zhruba půl na půl. „Teď to jsou ze 75 procent Češi, i když zahraniční hosté se také vracejí. Nejčastěji přijíždějí Němci, pak Poláci, i když ti spíš na jeden den či víkend. Velkou klientelu jsme vždy měli také z Nizozemska a Dánska,“ prozradila Sylvie Dlouhá, vedoucí odboru cestovního ruchu.

Pro hosty, kteří si chtějí od lyžování chvíli odpočinout nebo přijeli jako doprovod, nabízí město řadu dalších možností.

„Radíme, kam na běžky nebo skialpy, dáváme tipy na výlety, doporučujeme bobovou i sáňkařskou dráhu, máme tu krásné venkovní kluziště, řadu wellness, akvapark nebo třeba Lego muzeum pro děti,“ vyjmenovala Dlouhá. A dodala, že velmi oblíbené, ale současně specifické je Muzeum studené války v hotelu Harmony Club s prohlídkou objektu i jeho podzemního krytu z 80. let minulého století.

Lyže nechte doma. Tyrolsko uspokojí i totální lenochy a jedlíky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám