Hlavní obsah

Slovensko: Mladí lyžaři si od příští zimní sezóny bez přilby nezalyžují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko připravuje zavedení povinného používání ochranné přilby pro děti na lyžařských sjezdovkách. Opatření, které má vstoupit v platnost před příští zimní turistickou sezónou, podle slovenského ministerstva vnitra zvýší bezpečnost mladých lyžařů. Vyplývá to z návrhu novely zákona o horské službě, která zároveň upravuje pravidla chování lyžařů na sjezdovkách.

Foto: Profimedia.cz

Na Slovensku rozšiřují pravidla bezpečnosti na sjezdovkách. Mládež do 15 let proto bude muset používat ochrannou přilbu.

Článek

Nově si podle předlohy budou muset na sjezdovkách chránit hlavu helmou lyžaři a snowboardisté mladší 15 let. Členové organizovaných skupin lyžařů mladších šest let by zase měli nosit reflexní oděv nebo reflexní prvky.

Plány na zavedení povinného používání přileb pro děti při lyžování nejsou na Slovensku novinkou. Už v minulosti podobný návrh předložili také opoziční poslanci, parlament ovládaný sociálními demokraty premiéra Roberta Fica jejich iniciativu ale odmítl.

Nošení přileb dětmi při zimních sportech je povinné například ve většině spolkových zemí Rakouska. Na Slovensku by přímo v zákonu měla být upravena také pravidla chování lyžařů a snowboardistů na sjezdovkách.

Výjezdů přibylo  

Provozovatelé skiareálů zase budou muset podle návrhu vyznačit lyžařskou trať a její obtížnost a také zajistit její sjízdnost během provozní doby. Po schválení předlohy parlamentem horská služba na Slovensku už nebude vyžadovat po pozůstalých, aby uhradili náklady na záchrannou akci po turistovi, který zemřel v horách.

Zásahy horských záchranářů v zemi pod Tatrami jsou zpoplatněny. Pojištění nákladů na poskytnutí první pomoci je ale obvykle zahrnuto v ceně skipasů pro případ, že se lyžař zraní na vyznačené sjezdovce.

Během uplynulé lyžařské sezóny slovenští horští záchranáři pomáhali turistům ve více než 1700 případech, výrazná většina zásahů byla na lyžařských tratích. Turisté většinou utrpěli méně závažná poranění, osm lidí ve slovenských horách přišlo o život. Ve srovnání s předchozí sezónou, kterou poznamenalo teplé počasí, nedostatek sněhu a úbytek lyžařů, počet zásahů horské služby stoupl o více než pětinu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám