Hlavní obsah

Slovenské Donovaly jsou vhodné i pro nelyžaře

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské Donovaly svým kvalitním zázemím a obřím dětským lyžařským parkem lákají k návštěvě především rodiny s dětmi, sportovní lyžaři tu ale nepohrdnou červenými sjezdovkami na Nové Holi, freeridovými zónami či dlouhým snowparkem. Dalšími atrakcemi, jako jsou psí spřežení, paragliding nebo minipivovar, cílí Donovaly i na širokou nelyžařskou veřejnost.

Slovenské Donovaly jsou určeny úplně všemVideo: Snow.cz

 
Článek

V Donovalech jsme se nejprve rozehřáli na Záhradišti, které reprezentují cvičné svahy s dětskými pomami a hlavní modrá sjezdovka se čtyřsedačkovou lanovkou. Sjezdovky tu mají konstantní mírný sklon, takže jsou vhodné pro začátečníky a děti, na druhou stranu tu není problém postavit lyže do carvového oblouku. Zpestřující zábavou tu je měřený slalom postavený podél kotvového vleku.

Zkušení jezdci na Záhradišti ocení pěkně propracovaný snowpark, který je postavený v celé délce sjezdovky. Zatímco v horním úseku se na jednoduchých překážkách vyřádí i děti, ve spodní části se na velkých big airech mohou realizovat i opravdoví profíci.

Foto: Tomáš Rucký

Donovaly jsou vhodné pro začátečníky i profíky.

Ze Záhradiště se pohodlně dostanete i do části Mistríky, kde najdete dětský lyžařský Funpark, který svou rozlohou 12 500 metrů čtverečních a celkem devíti pojízdnými pásy patří k největším dětským parkům ve střední Evropě.

Na psí spřežení nebo do pivovaru

Na protější Novou Holi se dostanete přes Mistríky a je potřeba přejít silnici. Sjezdovky v této části jsou delší a ocení je spíše sportovní lyžaři. Poznávacím znamením Nové Holi je tzv. telemix, tedy lanovka kombinující na jednom laně kabinky i sedačky. Telemix vás tu vyveze na dominující sjezdovku č. 1, jejíž začátek představuje poměrně prudký hang a rychlost, kterou tu naberete, zkrotíte až v levotočivé zatáčce, kde se sjezdovka trochu narovná. Pak ale následuje krásný carvingový úsek, který vás zvlněným terénem dovede až k nástupu na lanovku.

Foto: Tomáš Rucký

Pokročilí lyžaři si na své přijdou na červených sjezdovkách, freeridových tratích nebo ve snowparku.

Foto: Tomáš Rucký

Vyrazit můžete i na psí spřežení.

Mou dlouhodobě oblíbenou sjezdovkou v Donovalech je červená sjezdovka č. 9, která je se svými 2200 metry ta vůbec nejdelší v areálu. Na trati se mi líbí její dlouhý rovný úsek v horní polovině, který je konstantně prudký, a tak se dají lyže krásně naklápět na hrany. Dojezd je shodný s tratí č. 1.

Donovaly nabízí i pestrý doprovodný program, jako jsou například kluziště, paragliding nebo koňské a psí spřežení na Záhradišti. Zatímco koňské spřežení lze vyzkoušet jen o víkendu, psí spřežení je k mání každý den, domluvit si ho musíte na příslušném čísle. Milovníci zlatavého moku mohou zajít do místního minipivovaru.

Zázemí v Donovalech odpovídá rodinnému zaměření, takže jsou samozřejmé toalety i řada občerstvovacích zařízení od aprés ski stanu přes restaurace až po pravou slovenskou kolibu Goral, kterou najdete po cestě mezi Novou Hoľou a Záhradištěm. V nabídce jsou k mání tradiční slovenské speciality, jako jsou šmirkas, halušky nebo šulance s mákem, určitě ale nezapomeňte ochutnat i výbornou česnečku nebo hříbkovou polévku podávanou v bochníku chleba.

Anketa

Kam jezdíte lyžovat?
Česko
14,3 %
Slovensko
16,7 %
Rakousko
31 %
Itálie
31 %
Švýcarsko
2,4 %
Francie
2,4 %
Jinam
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Donovaly v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 5 hod 26 min

Celodenní skipas:

dospělí: 29 eur (744 korun)

junior: 23 eur (590 korun)    

dítě: 20 eur (513 korun)

Provozní doba lanovky: 8:30 – 15:30

Webové stránky: www.parksnow.sk

Parkování: bezplatné na Záhradišti i Nové Holi

Reklama

Výběr článků

Načítám