Hlavní obsah

Skrytý švýcarský klenot, který Češi neznají

Novinky, Taťána Marenčíková

Za sedmero lesy a horami... Tak nějak by mohla začínat pohádka o u nás neznámém 13tisícovém městečku ve švýcarském kantonu Bern. A co se kulis týče, nechybělo by zhola nic. Najdete tam totiž malebný hrad s květinovou zahradou, louky, jezero s výhledem na Alpy a také vinohrady. Pokud toužíte po vlastním romantickém příběhu, vyrazte do Spiezu.

Spiez je malebné romantické městečko nedaleko metropoleVideo: Novinky

 
Článek

Nejsnáze se do Spiezu dostanete vlakem, a to doslova z celého Švýcarska, je totiž důležitým dopravním uzlem. Ale nelekejte se představy šeredné kovové konstrukce a podivných individuí vrávorajících na špinavém nádraží – tady jsme ve Švýcarsku. Nádražní budovy oplývají dlouhou historií, čistotou a muškáty v oknech.

I díky své poloze je Spiez skrytým klenotem, který byste při návštěvě země měli vést v patrnosti. Můžete si totiž dovolit bydlet v malebném poklidném městečku, a přesto, pokud máte zvídavou povahu, vyrážet každý den za jiným dobrodružstvím, které není daleko.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Spiez je malebné švýcarské městečko v kantonu Bern.

Kupříkladu turisty oblíbený, ale masovější Interlaken je vzdálen kolem dvaceti minut jízdy vlakem. Podobně je na tom hlavní město Bern vyhlášené především muzei a galeriemi. Thun s půvabným starým městem se nachází jen necelých deset minut jízdy a můžete se do něj dostat i plavbou po jezeře. Od lanovky na vrchol hory Niesen, udivující skoro přesným tvarem pyramidy, vás dělí jen pět minut jízdy vlakem. A takto by šlo pokračovat ještě dlouho. Ale zpět k městu samotnému.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Lodí si můžete zajet třeba na nedaleký hrad Oberhofen.

Na nádraží stačí sejít podchodem a otevře se vám výhled na jezero ozdobené pestrobarevnými loďkami, nad kterým se zvedají hory, které si do konce května drží stále bílé vrcholky. Když se vydáte z kopce směrem k jezeru, brzy spatříte červenou střechu zámku a štíhlou kostelní věž. Pod nimi se rozprostírá nevelký přístav, blízko kterého najdete plavecký bazén, minigolf i tenisové kurty. Mezi domky jako z pohlednic, které tu a tam obrůstá rodinná vinice, se na zelených loukách pasou ovce. Prostě dovolenková idylka.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Místní vínařská produkce není masová, ale ceněná.

Architektonickou dominantou městečka je hrad s přilehlým kostelem, který je vzdálen patnáct minut pěšmo od nádraží a jen pár minut z přístavu. Podle kronikáře Elogiuse Kiburgera byl postaven už v roce 933 na příkaz krále Rudolfa II. Burgundského. Velkoryse pojatá opevněná věž ve tvaru kvádru byla dostavěna okolo roku 1200. V průběhu následujících let rostla do výšky a byla přistavěna také další křídla hradu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Hora Niesen je působivou kulisou i oblíbeným výletním místem.

Ve věži, která v současné době prochází rekonstrukcí, se nachází i nevšední graffiti s motivy rytířských klání. Hradem se můžete projít po vlastní ose a za zhlédnutí rozhodně stojí jak středověká kuchyně a dětská dobová postel „na kůlech”, tak i výhled na kostel a jezero z velkého sálu. Hrad i malebný kostelík jsou také oblíbeným místem pro konání svateb a koncertů.

Za zmínku stojí i fakt, že nádvoří je volně přístupné i ve večerních hodinách, a tak se můžete kochat nasvícenými stavbami a květinovou zahradou zcela o samotě. V kombinaci s projížďkou po křišťálově čistém jezeře, ve kterém se lidé v létě s oblibou koupou, budete jen složitě hledat místo s podobným kouzlem a vnitřním klidem.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Výhled na hradní nádvoří se jen tak neomrzí.

Tím spíše, pokud k tomu všemu připočtěte večeři při svíčkách v některé ze zdejších restaurací. Zejména do restaurantu Belle Epoque, ukrytém v hotelu Eden Spiez, se pak za lokálními sezónními specialitami sjíždějí gurmáni a milovníci vyšší gastronomie ze širokého okolí. Teprve po polknutí posledního sousta dezertu budete schopni zcela vychutnat malou moderní pohádku, kterou jistě nepohrdnou ani dnešní instagramové „princezny”.

Tipy na cestu do Spiezu

V zemi se platí švýcarskými franky (CHF), jeden CHF je asi 22,8 Kč.

Pokud plánujete cestovat veřejnou dopravou častěji, vyplatí se pořízení Swiss Travel Passu (STP). S ním máte neomezené množství cest vlaky, autobusy, loděmi i městskou veřejnou dopravou spolu se vstupy do více než 500 muzeí a na některé lanovky. Cena pro dospělého za třídenní pas do druhé třídy je asi 5280 korun, čtyřdenní vyjde na 6400 korun, osmidenní stojí 9520 korun a 15denní přijde na 11 680 korun. Děti do šesti let cestují zdarma, děti od šesti do šestnácti let cestují zdarma alespoň v doprovodu jednoho rodiče, samostatně za poloviční cenu. Mladistvé od 16 do 26 let vyjde třídenní STP ve druhé třídě na 4500 korun, čtyřdenní na 5500 kč, osmidenní 8130 korun a 15denní na zhruba 10 000 korun. První třída vyjde zhruba o tři pětiny dráž.

Hrad je otevřen od Velikonoc do půlky října. V pondělí je vnitřní expozice přístupná od 14 do 17 hodin, po zbytek týden je otevřeno 10 až 18. Vstupné pro dospělé je v přepočtu asi 300 korun, pro děti 45 korun. Se Swiss Travel Passem je vstup zdarma, stejně jako projížďky lodí po jezeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám