Hlavní obsah

Serengeti je podle cestovatelů nejlepším národním parkem světa

Tanzanský národní park Serengeti je tím nejlepším na světě. Obsadil první příčku cen Travellers‘ Choice cestovatelského portálu TripAdvisor. V žebříčku dále následují indický národní park Jima Corbetta, keňská národní rezervace Masai Mara, Grand Teton v americkém státě Wyoming nebo Krugerův národní park v JAR.

Foto: Profimedia.cz

Serengeti je synonymem typické africké krajiny.

Článek

Národní park Serengeti patří mezi nejslavnější a rovněž nejrozsáhlejší africké rezervace. Je synonymem typické savany, kde mohou návštěvníci spatřit stáda zeber, antilop, ale i dalších zvířat. „Masajové nazývají planiny národního parku Serengeti místem, kde země bez ustání ubíhá — počítejte proto s tím, že vás rozlehlost parku ohromí,“ píše o africké divočině portál TripAdvisor.

Národní park Jima Corbetta, jenž se umístil na druhé příčce, je nejstarším v Indii. Byl založen už roku 1936 a sloužil především k ochraně ohroženého tygra indického. Pro turisty je nicméně otevřena jen část rezervace, přesto její popularita roste především díky rozmanité přírodě s údolími, lesy či močály.

Foto: Profimedia.cz

Národní Grand Teton uhrane na podzim svými barvami.

Třetí místo patří africké národní rezervaci Masai Mara, o níž TripAdvisor píše, že v ní lze zhlédnout na 1,3 milionu pakoňů migrujících s predátory v patách. „Je to jeden z nejkrásnějších pohledů v přírodě, který zažijete jenom v Masai Mara v jihozápadní Keni.“

Americký národní park Grand Teton je pojmenován podle stejnojmenné hory, která je se svými 4199 metry nejvyšší v pohoří Teton Range. Právě malebné horské vrcholy zrcadlící se na hladině jezer jsou jedním z největších lákadel. A obzvlášť na podzim park návštěvníky okouzlí svými výraznými barvami.

Foto: Profimedia.cz

Americký Grand Canyon se dostal do první desítky.

První pětku uzavírá Krugerův národní park v Jihoafrické republice, která rovněž patří k těm nejznámějších na kontinentu. „Největší zvířecí rezervace v Jižní Africe, Krugerův národní park, je v podstatě synonymem slova safari. Je domovem pro více než 500 druhů ptactva, 100 plazů, téměř 150 savců, mnoha archeologických míst a udivující rozmanitosti stromů a květin,“ vyjmenovává TripAdvisor jen některé ze zajímavostí.

Umístilo se i několik evropských

Ve výběru dále figurují kostarický národní park Vulkán Arenal, americké parky Grand Canyon, Zion, chilský Torres del Paine a první desítku uzavírá novozélandský Fiordland.

Z evropských parků ve vítězné pětadvacítce jsou britský Yorkshire Dales na jedenácté příčce, islandský Vatnajökull na sedmnácté, 21. pozice náleží chorvatským Plitvickým jezerům a předposlední 24. příčka opět britskému národnímu parku Peak District.

O pořadí vítězů rozhoduje algoritmus, který analyzuje uživatelské recenze. Doposud byly v rámci cen Travellers' Choice vyhlášeny kromě národních parků ještě destinace.

Londýn dokraloval. Nejpopulárnější destinací světa je nově Bali

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám