Hlavní obsah

Sedm nejlepších měst, ve kterých stojí za to se ztratit

Novinky, Lucie Poštolková

Zahoďte mapu, zatočte se třikrát dokola - a jste ztraceni. Bloudění úplně cizím městem bez GPS navigace či mapy může být tím nejlepším způsobem, jak nasát pravou atmosféru místa a zároveň poznat zdejší obyvatele. Jde sice o časově náročnější způsob cestování, ale za ty zážitky to stojí. Vyzkoušejte nejlepších sedm měst podle serveru BBC, která vás zavedou podél romantických kanálů, ale i do uliček lásky.

Článek

1. Benátky, Itálie

Ztratit se v Benátkách je poměrně jednoduché. Uličky jsou klikaté, davy turistů se ženou k hlavním turistickým atrakcím, ve kterých lehce ztratíte svou skupinu, když se třeba jen zahledíte do výlohy s noblesními karnevalovými maskami. Navíc, pokud zavítáte do turistických informací, narazíte na postarší dámu, která je ještě méně ochotná než obsluha u veřejných záchodků. Turistů mají dostatek, tak se asi není čemu divit. Zde vám s cestou moc neporadí.

Foto: Profimedia.cz

Nakonec jsme se vydali po vlastní ose. Bloudili jsme klikatými uličkami, mosty a podloubími. Objevovali romantická zákoutí a malé sgrafiti karnevalové masky, které jsme našli například na mostě Ponte di Rialto. Občas nás oslovil gondoliér, jestli se nesvezeme. Úřady tady drží jednotné ceny za okružní plavbu po kanálech. Nezáleží, kolik osob se vydá na plavbu, jedna loď vyjde na 80 euro.

Jak se úplně neztratit: Na zdech domů najdete nápisy s dvěma hlavními orientačními místy - most Rialto a L'Accademia. Jednoduše se tak dostanete na tepnu historického centra.

2. Amsterdam, Nizozemsko

Historické centrum Amsterdamu tvoří jednoduchá a pravidelná městská zástavba ve tvaru otevřené podkovy, protkaná kanály. Uzavřené je Centraal Station, hlavním nádražím a Severomořským kanálem. Ale zabloudit tu lze krásně, a to nenarážíme na místní coffeeshopy a uličky lásky, kde se nabízejí rozličné vnadné ženy v prosklených výlohách.

Pokud vyrazíte po kanálu Prinsengracht, který začíná severozápadně od nádraží, směrem k jihu, asi po dvaceti minutách se vaše procházka začne stáčet stále více na východ, po dalších patnácti minutách se pak u řeky Amstel stočí k severovýchodu, aby pokračovala na sever. Vyjdete pak zhruba ve stejné vzdálenosti od nádraží, ale jihovýchodně. Celou procházku naruší jen několik mírně mimo trasu umístěných mostů a amsterdamská zoologická zahrada Artis. Lehce ztratíte orientaci mezi „stejnými“ štítovými domy, které jsou všechny stejně vysoké i široké.

"Celý Amsterdam také leží na absolutní rovině, takže chybí jakékoliv orientační body. Ani s kostely to nevyhrajete, jsou si většinou dost podobné. A při letmém pohledu navíc můžete lehce zaměnit budovu nádraží Central Station a Rijksmuseum, nejznámější a největší holandské muzeum. Obě stavby totiž pochází od architekta Cuijperse, ale každá leží na jiném konci centra města," vysvětluje Daniël Hagen z holandské turistické kanceláře holandsko.cz.

Pokud máte hodně času: Krásné výlety jsou podél kanálů, ale procházka po všech kanálech v centru vám zabere sedm až osm hodin. Nejkrásnější pohled na město je pak z lodí brázdících kanály.

Pokud se ztratíte: Postavte se zády k libovolnému kanálu v centru města a máte poloviční šanci, že za pár minut dojdete na hlavní náměstí Amsterdamu, Dam.

3. Váránasí, Indie

V indickém městě Váránasí můžete bloudit hodiny. Na první pohled připomíná temné bludiště, stokrát jím můžete projít a vždy vyjdete na jiném místě. Objevíte tam řadu chrámů, obchody se sladkostmi i hedvábím. Navíc toto místo patří mezi oblíbený cíl poutníků, kteří se sem chodí koupat do Gangy.

Foto: Profimedia.cz

Váránasí, Indie

Foto: Profimedia.cz

Váránasí, Indie

Co dělat, když se ztratíte: Pamatujte si důležité adresy. Místní autorikša vás ochotně zaveze, kam budete potřebovat.

4. Tokio, Japonsko

Tokio je až zarážející mírumilovné město plné blikajících neónů a výškových budov, kde se vám hlava sama zatočí. Lehce tu ztratíte orientaci, navíc často v ulicích chybí cedule s jejich názvy. Takže nemusíte ani vědět, ve které části města přesně jste.

Jak se úplně neztratit: V Tokiu funguje dokonalý systém veřejné dopravy, není nic snazšího než nastoupit do metra, vlaku či autobusu a rázem se zorientujete, kde jste.

5. Istanbul, Turecko

Istanbul je krásné město na bloudění. Najdete tu nejméně dva tipy, kam se vydat mimo turistické centrum. První vás zavede daleko od hotelů a prodejců, do čtvrti s čajovými obchody, parky a domy. Druhý tip směřuje na vrcholky městských kopců, které vás odmění překrásným výhledem na město. Budete-li tam bloudit každý den, uvidíte, jak rychle stoupne vaše fyzická kondice.

Jak se dostat zpátky do centra: V klidu se posaďte v místní kavárně a dejte si šálek čaje. Zeptejte se pak na cestu do Sultanahmetu, rádi a ochotně vám poradí.

6. Canberra, Austrálie

Canberra s pravidelnými silnicemi do kruhu je doslova pastí na turisty. Připomíná tak trochu běhací kolo pro křečky, ale s lidmi. Pokud se opravdu chcete ztratit, jděte pořád za nosem do buše. Až budete míjet předměstí, rozhodně se tam zastavte. Mají tam totiž lepší jídlo než v centru.

Co dělat, když se ztratíte: Nejrychlejší a nejefektivnější je GPS navigace. Popřípadě vyzkoušejte osvědčený způsob a zeptejte se na cestu.

7. Tunis, Tunisko

Staré město - Medina - v Tunisu je zastřešeným bludištěm plným obchůdků. Nechybí voňavkáři, krajkáři, zlatníci a desítky obchodů s koženým zbožím a starožitnostmi. Ideální místo pro bloudění. Stačí se zastavit v nějakém obchodě a až vyjdete, nebudete tušit, odkud jste vlastně přišli. Obchůdky jsou často dost podobné.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Obchody v Medině v Tunisu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám