Hlavní obsah

Scenérie jako z francouzské Provence. Levandulová farma pod Bílými Karpaty

Uherské Hradiště

Zahrada zbarvená do fialovomodrého odstínu, stejné barvy jsou i okenní rámy i kolo a vůz za koně vystavený poblíž záhonů. Scenérie jak z francouzské Provence. Je čas levandulí a ve Strání pod Bílými Karpaty na Uherskohradišťsku právě kvetou v mnoha řádcích majitelům levandulové farmy – Ivaně, Radkovi a Radce Přikrylovým.

Den otevřených dveří si v levandulové farmě ve Strání.Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Tuto krásu si nenechávají pro sebe, v sobotu pro veřejnost uspořádali den otevřených dveří.

Lidé se tak mohli dozvědět nejen o pěstování těchto nápadně voňavých bylinek, ale i o jejich využití. Mnozí přišli jen rozjímat anebo udělat pár fotek do svého alba.

Čerstvé jahody téměř celoročně? Vyzkoušejte si i doma hydroponické pěstování

Bydlení

„Přijely jsme ze Zlína. Levandulové pole jsme ještě neviděly. Samy tuto bylinku používáme, v pleťové vodě, v kosmetice. Máme rády i levandulový sirup. A samozřejmě vonný polštářek máme taky. Je tu příjemná rodinná atmosféra, málo lidí, dobrá relaxace,“ pousmály se Veronika a Monika Heřmánkovy.

Z Uherského Hradiště do Strání přicestovaly za voňavými květy kamarádky Iva Veselská a Monika Šťastná.

„Přijely jsme tady ochutnat různé produkty z levandulí. A taky kvůli krásným fotkám. Možná si dáme i trošku vínečka s levandulovou příchutí,“ pousmály se Ivana s Monikou.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Den otevřených dveří v levandulové farmě ve Strání

S pěstováním levandulí začali manželé Přikrylovi před dvanácti lety.

„Nejstarší sazenici, které je skutečně dvanáct let, máme před domem. Jde o tři sazenice odrůdy Grosso. Těmito jsme začali,“ řekl Právu Radek Přikryl s tím, že na farmě v současné době pěstuje s manželkou a dcerou šest druhů levandulí, kromě klasické fialovomodré barvy mají Přikrylovi na farmě i jiné odstíny květů, a to růžové či bílé.

„Hlavně se ale specializujeme na levanduli lékařskou,“ podotkl Přikryl.

Rodinná farma ze Strání pěstuje levandule ekologicky. Veškerou sklizeň zpracovává na své produkty.

„Děláme z ní džemy, sirupy, sušený květ pro kosmetiku, do mýdel, děláme levandulový olej i hydrolát, což je levandulová voda,“ vyjmenoval Přikryl s tím, že dny otevřených dveří nyní budou mít na své farmě až do konce sklizně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Levandulová farma v Uherském Hradišti

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám