Hlavní obsah

Saúdská Arábie vzkazuje: LGBT turisté jsou u nás vítáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie se chce etablovat jako vyhledávaná destinace, kde jsou vítáni naprosto všichni. Platí to také o LGBT+ turistech, jak vyplývá z oficiálních stránek místního turistické úřadu. Homosexualita je nicméně v zemi ilegální a za stejnopohlavní styk hrozí lidem bičování, vězení i trest smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Saúdský turistický úřad podle CNN aktualizoval sekci FAQ, tedy časté otázky, kde se jeden z dotazů týká právě LGBT návštěvníků a toho, zda jsou v zemi vítáni. „V Saúdské Arábii jsou vítáni všichni a návštěvníci nejsou žádáni, aby zveřejňovali tyto osobní údaje,“ uvádí se na webu.

Homosexualita i transgender nicméně nemají v saúdské společnosti místo a země obojí trestá nezávisle na tom, zda jde o místní obyvatele či zahraniční pracovníky. Stejnopohlavní styk je v Saúdské Arábii ilegální, ať už jde o ženy, či o muže, informuje CNN s odkazem na lidskoprávní organizaci Human Rights Watch.

LGBT cestovatelé jsou z hlediska trhu lukrativní skupinou, jak říká Darren Burn, šéf služby Out Of Office a cestovatelského portálu Travel Gay, který je největší platformou svého druhu pro homosexuální turisty. „Výzkumy ukazují, že v destinacích utrácejí více peněz než heterosexuální páry a mají tendenci cestovat v průběhu roku vícekrát,“ uvedl Burn s tím, že země investují stále více peněz, aby tuto klientelu přilákaly.

Hlavy tady sekají výjimečně, říká Češka žijící v Saúdské Arábii

Podcasty a pořady

S návštěvami Saúdské Arábie by byl ovšem opatrnější, minimálně do doby, než budou mít LGBT lidé větší jistotu, že jim nikdo při pobytu neublíží. „Prohlášení je trochu vágní a neposkytuje mi dostatečnou záruku, abych tam klienty bez starostí poslal. Ale jakákoli zmínka o LGBT cestovatelích je dobrý začátek,“ míní Burn.

Podle něj bude ale prozatím realita jiná, než se uvádí na webu, a stejnopohlavní páry mohou mít ve skutečnosti problém, pokud se například společně ubytují v hotelovém pokoji s manželskou postelí.

Necítil jsem se svobodně, uvedl návštěvník

Jeden homosexuální turista, který si nepřál být jmenován, uvedl pro CNN, že se při návštěvě Saúdské Arábie loni v říjnu necítil svobodně, ale měl strach. Společnost, pro kterou pracoval, ho navíc upozornila, ať z telefonu vymaže vše, co má jakoukoli spojitost s LGBT. „Můj egyptský kamarád mi rovnou řekl, ať si pořídím nový čistý telefon,“ uvedl muž, ale zároveň dodal, že jsou Saúdové pohostinní a přátelští.

„Jsou nakloněni změnám postojů, ale neměli během svého života moc kontaktu se západním světem. Dokud se s lidmi z jiných kultur nepotkáte a nebudete s nimi rozdíly probírat, tak se nic nenaučíte,“ míní muž s tím, že úřady však k celé záležitosti přistupují velmi odlišně.

Saúdové založili nové vlajkové aerolinky. Chtějí konkurovat i Emirates

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám