Hlavní obsah

Saharu pocukroval sníh

Novinky, Michael Švarc

Na poušti by sníh člověk spíše nečekal. Přesto ho na Sahaře v minulých dnech napadlo několik centimetrů a písečné duny pokryl bílý poprašek. Teploty na největší poušti světa navíc klesaly i k minus třem stupňům Celsia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Sahaře napadl sníhVideo: Reuters

 
Článek

Sníh byl k vidění v blízkosti alžírského městečka Aïn Séfra, kde několikrát napadl i v minulosti, uvádí agentura Reuters. Naposledy si bíle protkané písečné duny mohli místní obyvatelé prohlédnout v letech 2017 a 2018, předtím ještě v roce 1979. Víckrát v regionu nesněžilo.

Městečko Aïn Séfra je známo coby brána Sahary a nachází se ve výšce 1000 metrů nad mořem v obklopení pohořím Atlas. Bílé pokrývky tentokrát nebylo mnoho — před čtyřmi lety napadl vlivem silného větru až metr sněhu.

Sahara ovšem nebyla jediným neobvyklým regionem, kde v uplynulém týdnu nasněžilo. Sníh napadl také v některých částech Saúdské Arábie, konkrétně v regionu Tabuk na severozápadě země u jordánských hranic, uvádí server The Sun. Ačkoli v Saúdské Arábii mohou teploty běžně atakovat i 50 stupňů Celsia, během ledna spadly někde i k nule. Tabuk navíc patří k chladnějším oblastem.

V minulých dnech sněžilo také v Libanonu, Sýrii a Íránu. Podle meteorologa z AccuWeather Erica Leistera je takové počasí v těchto oblastech vzácné, ale ne vyloženě neobvyklé.

Přespání na Sahaře. Bez signálu a s nejkrásnějším východem slunce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám