Hlavní obsah

Rytíři i princezny jdou do boje. O turisty

Právo, Ivan Blažek

Rytířská klání, kostýmované prohlídky, romantika při svíčkách, taneční vystoupení, historické jarmarky, koncerty, výstavy. Památky se snaží nalákat turisty, státní hrady a zámky v Plzeňském kraji proto připravily na léto široké spektrum nejrůznějších akcí.

Foto: Profimedia.cz

Na Švihov se mohou návštěvníci vypravit za renesančními tanci. Ilustrační foto

Článek

Tak třeba na Švihově si budou moci návštěvníci vyzkoušet o červencových svátcích renesanční tance, a to za doprovodu dobové hudby v podání muzikantů ze skupiny Danza Alegre. A ve dnech 15. a 16. července má na vodní hrad namířeno i sám císař Rudolf II. „K vidění bude alchymistická dílna, španělská móda i výstavy věnované čarodějnicím a katovskému řemeslu,“ sdělila Markéta Slabová z Národního památkového ústavu.

Na srpen zde plánují tradiční noční prohlídky laděné do poloviny 16. století a v poslední čtvrtině prázdnin dojde i na několik divadelních představení inspirovaných historií hradu. Pohádková představení mají na programu i Velhartice. „Na hradě také pokračuje celosezónní výstava Ve službách krále – život v době Lucemburků,“ připomněla Slabová.

Na Rabí si budou moci hlavně děti vyzkoušet i třeba to, co obnáší takové drátkování

Známé pohádky z padesátých let, jako jsou třeba Hrátky s čertem nebo Obušku, z pytle ven! připomíná nová expozice na zámku Horšovský Týn. „Návštěvníci se mohou těšit i na noční prohlídky s kastelánem, prohlídky sklepení se svíčkami nebo kostýmované hrané prohlídky,“ upozornila Slabová.

V červenci noční hrané prohlídky

Na Rabí si vychutnají doprovodné programy hlavně děti – mohutný hrad oživí loutkový festival. Zájemci si tady ale budou moci vyzkoušet i třeba to, co obnáší takové drátkování. Hudební festival, slibující vášně, emoce i krásné ženy, nabídne přes léto zámek v Nebílovech, mimo jiné se zde v roli šansoniérky představí Chantal Poullain.

Koncertovat se bude i na zámku v Manětíně, v tamní galerii budou do poloviny prázdnin k vidění zátiší a krajinomalby malířky Jana Havlíkové, které pak vystřídají olejomalby Růženy Šeré s keramikou Mirky Radochové a Jarmily Vinařové.

Historii kláštera v Kladrubech připomenou v rámci takzvaných benediktinských dnů noční hrané prohlídky o třetím a čtvrtém červencovém víkendu. O pátém se konvent zapojí spolu s klášterem v Plasích a Teplé speciálními prohlídkami do cyklu Monastýrování.

Reklama

Výběr článků

Načítám