Hlavní obsah

Růst počtu turistů letos zpomalí na 1,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční nárůst počtu zahraničních turistů v České republice letos podle odhadů agentury CzechTourism výrazně zpomalí, jak uvedl její ředitel Rostislav Vondruška. Za celý rok se počet ubytovaných hostů meziročně zvýší o 1,5 procenta, maximálně na 6,8 miliónu.

Článek

Loni přitom cestovní ruch zaznamenal růst téměř čtyři procenta, ještě v prvním pololetí přijelo do ČR 3,1 miliónu hostů z ciziny, což bylo o 3,6 procenta více než loni. Důvodem poklesu dynamiky ve druhém pololetí je podle Vondrušky finanční krize v některých zemích, odkud do České republiky tradičně jezdí nejvíce turistů. Ti začínají šetřit, své výdaje na cestování si pečlivě hlídají i firmy.

Propad se očekává především u turistů z Velké Británie, kteří jsou po Němcích druhou nejpočetnější skupinou zahraničních hostů v ČR. Méně turistů přijede zřejmě také z eurozóny a USA. "V nejlepším případě to bude stagnace," řekl Vondruška. Naopak stejně jako loni, zhruba o třetinu, poroste počet turistů z Ruska, více hostů přijede také z Polska a Slovenska.

Přes malý růst se nejedná o žádnou krizi

Přes malý růst hraničící se stagnací není podle Vondrušky cestovní ruch v krizi. "Některé katastrofické scénáře z léta se nenaplňují," řekl. Zároveň odmítl, že by se oblast příjezdové turistiky zásadně přeorientovala na východní Evropu. Své tvrzení podpořil čísly ČSÚ, podle kterých stále přibývá turistů například ze Španělska.

Na krizi nedoplácí pouze Česká republika. Například Polsko nebo Dánsko zaznamenaly v pololetí pokles počtu turistů, růst pouze mezi dvěma a třemi procenty měly turistické velmoci Francie, Španělsko a Chorvatsko. Naopak boom zažívá příjezdová turistika například na Slovensku (nárůst o 14 procent) nebo v Bulharsku (nárůst o 15 procent).

Jak upozornil Vondruška, přesnější celoroční odhady budou k dispozici poté, co ČSÚ 19. listopadu zveřejní čísla za tři čtvrtletí.

Zahraniční turisté v ČR
RokPočet v miliónech
20035,0
20046,0
20056,3
20066,4
20076,7
Zdroj: ČSÚ

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám