Hlavní obsah

Rozhledna Biskupská kupa prošla modernizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní přístupové zařízení má nově rozhledna Biskupská kupa u Zlatých Hor na Jesenicku. Turisté se tam nyní dostanou pomocí bezobslužných turniketů, které fungují od letošního února. Do té doby si kupovali lístky u obsluhy. Novinkám to řekl Jiří Juráš, ředitel příspěvkové organizace Zlatohorsko kraj pokladů, která rozhlednu provozuje.

Foto: Zlatohorsko kraj pokladů

Biskupská kupa

Článek

Samotný turniket podle něj přišel na cca 350 tisíc korun. Městu Zlaté Hory, které rozhlednu vlastní, na něj částkou 193 tisíc korun přispěl Olomoucký kraj. „Součástí projektu byla také instalace panoramatických map na ochozu rozhledny na polskou stranu,“ uvedl ředitel.

Lidé mohou u samoobslužné pokladny platit hotově i pomocí platební karty. Nový vstupní systém jim také ukáže obsazenost rozhledny, kterou ročně navštíví kolem 50 tisíc lidí. Provozní doba věže je v zimě pouze o víkendech, a později se v průběhu roku mění. Od května do října je otevřena denně. Vstupné je 50 korun na osobu.

„Zároveň od letošního roku začalo plnohodnotně fungovat loni nově vybudované zázemí pro správu a fungování rozhledny, které přišlo na 1,3 milionu korun. Součástí tohoto projektu kromě samotného zázemí byly i lavičky, turistický altán, velkoformátové infopanely a propagační letáky,“ konstatoval Juráš.

Foto: Zlatohorsko kraj pokladů, Novinky

U rozhledny se každoročně konají nejrůznější akce, mj. rekonstrukce historické bitvy.

Během válek pozorovatelna

Biskupská kupa byla postavena jako první kamenná rozhledna v Jeseníkách v roce 1898 k příležitosti padesáti let vlády císaře Františka Josefa. Devatenáct metrů vysoká rozhledna v průběhu obou světových válek sloužila jako pozorovatelna.

V roce 1966 byl vstup na věž zakázán z důvodu instalace televizního převaděče. Rozhledna byla opět zpřístupněna až v roce 1998.

Z ochozu vyhlídkové věže lze vidět všechny vrcholy Jeseníků včetně Pradědu. Západním směrem lze spatřit Králický Sněžník i Sněžku. Na východě pak Beskydy a za velmi dobré viditelnosti i nejvyšší štíty Vysokých Tater. Severním směrem se otevírá pohled do Polska.

Boj o nejstarší rozhlednu v Jeseníkách

Cestování

Reklama

Související témata:
Biskupská kupa

Výběr článků

Načítám