Hlavní obsah

Romantický zámek, který znáte ze slavného románu i filmu

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglický zámek Chatsworth, který byl od poloviny 16. století domovem rodiny Cavendishů, patří mezi ta romantická místa, jejichž atmosféra je příjemně okořeněná trochou tajuplnosti. Zasazený v divoké přírodě hrabství Derbyshire působí Chatsworth, jako by se tu zastavil čas. Není proto divu, že inspiroval nejednoho tvůrce.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Chatsworth

Článek

Prohlédnout si důkladně zámek Chatsworth a vše zajímavé v jeho blízkosti vyjde bez problému na celodenní výlet. V interiéru zámku jsou kupříkladu knihovna, hudební salónek, ale také expozice připomínající filmy, které se tam natáčely. Luxusní komnaty však nejsou zdaleka to jediné, co je na tomto místě atraktivní.

K zámku patří rozlehlý park s fontánami, zelinářskými zahrádkami, okrasnými květinami a keři, barokním pavilónem, umělým kanálem, ale také bludištěm a jeskyní. Chatsworth si hoví na východním břehu řeky Derwent uprostřed opečovávané, ale i divoké zeleně.

Foto: Profimedia.cz

Úchvatný zámecký park a řeka Derwent

Zámek se nachází zhruba 10 kilometrů severovýchodně od městečka Bakewell. Slavnou anglickou spisovatelku Jane Austenovou asi netřeba dlouze představovat. Autorka dodnes populárních románů Rozum a cit či Pýcha a předsudek se pravděpodobně při psaní inspirovala právě návštěvou zámku Chatsworth.

Foto: Profimedia.cz

Krajina v okolí Chatsworthu

Je známo, že autorka v roce 1811 navštívila hrabství Derbyshire a pobývala v těchto končinách. Ubytovala se v Bakewellu v druhém patře hotelu Rutland Arms, který tam na náměstí funguje dodnes. Má se za to, že smyšlená obec Lambton v románu Pýcha a předsudek je téměř s jistotou Bakewell. Stejně tak popis sídla Pemberley, v němž v knize žije pan Darcy, víc než nápadně připomíná Chatsworth.

Informace o vstupném

Plné vstupné za prohlídku zámku včetně zahrad vyjde v přepočtu na zhruba 630 korun, studentské a seniorské na 560 korun a dětské vychází na 350 korun. Za rodinné vstupné zaplatíte okolo 1720 korun.

Samostatná vstupenka do zahrad stojí v přepočtu 420 korun, pro studenty a seniory 320 korun, dětské vstupné činí 250 korun. Rodinné vstupné vyjde na 1130 korun.

Prostředí odpovídající románové předloze zavedlo k zámku Chatsworth v roce 2005 také filmaře, když točili stejnojmenný film. Hlavní roli v něm ztvárnila britská herečka Keira Knightleyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám