Hlavní obsah

Rampušákovu vanu zdolají jen otužilci

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendem vyvrcholila v orlickohorském Deštném letošní lyžařská sezóna. Městečko letos popadesáté navštívil Rampušák s družkou Kačenkou, která do příští zimy převzala vládu nad Orlickými horami.

Rampušákova vana v DeštnémVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Rampušákova vana o teplotě vody čtyři stupně Celsia čekala na otužilé odvážlivce na snowboardech, lyžích a všemožných vehiklech. Jízdu někteří profíci přestáli bez úhony. Většina účastníků sobotní exhibice však skončila zmáchaná v polovině desetimetrového bazénu.

Rodištěm Rampušáka se stala v roce 1962 rozhlasová tvůrčí dílna. Pán Orlických hor dostal v tehdejším pořadu Kam na dovolenou jméno podle obce Rampuše zmiňované v knize Bylo nás pět z pera Karla Poláčka, rodáka z Rychnova nad Kněžnou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Rampušák a Kačenka

Rampušák nakonec svého rozhlasového otce Jiřího Dvořáka pořádně zaskočil a spolu s Kačenkou začal od tří let, odkdy se zabydlel v Deštném, žít vlastním životem. Postav vyslaných do světa po rozhlasových vlnách se ujal deštenský areál, kde v čele průvodu masek každoročně uzavírají lyžařskou sezónu.

Ještě se jezdí

Vleky a lanovku ovšem chtějí v Deštném, kde na sjezdovkách stále leží okolo 40 centimetrů sněhu, letos zastavit až s velikonočním víkendem. Vše ale samozřejmě závisí na počasí.

Sjezdovky doposud drží v Deštném pohromadě noční mráz, který po ránu zajišťuje vynikající lyžařské podmínky. Odpoledne už ale tratě hlavně v dolních částech měknou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám