Hlavní obsah

První stavba architekta Gaudího se na podzim zpřístupní veřejnosti

Novinky, mšv

V Barceloně se na podzim otevře veřejnosti první stavba, kterou kdy navrhl slavný katalánský architekt Antoni Gaudí. Pestrobarevný dům Casa Vicens vznikl mezi léty 1883 a 1888 a byl plánovaný jako letní vila. Návštěvníci se do křiklavé budovy podívají letos úplně poprvé.

Foto: Casa Vicens

Dům byl postaven mezi léty 1883 a 1888.

Článek

Pro svou první stavbu si vzal Gaudí inspiraci z architektury středního a dálného východu, zahrnul do ní sloupy, na některých místech je vidět cihlová fasáda, uvnitř se zase skrývají zdobné stropy s trámy, malbami či motivem včelích pláství. Casa Vicens je považovaná za součást Gaudího orientem inspirovaného období.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníky uchvátí bohatě zdobené interiéry.

Dům prošel v průběhu let mnoha úpravami. Například v roce 1925 byl přestavěn na tři oddělené byty. Během tohoto procesu bylo z domu odstraněno jedno z původních schodišť. V roce 2007 byla budova předána do aukce s vyvolávací cenou 35 miliónů eur, zhruba 917,3 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníky uchvátí bohatě zdobené interiéry.

Gaudího první dům se prodal ovšem až o sedm let později a prošel také rekonstrukcí. Nynější majitelé doufají, že nově vzniklé muzeum přiláká kolem 150 000 návštěvníků ročně. Zájemci si v něm kromě působivých interiérů budou moci prohlédnout historický, kulturní, ale i společenský přesah Gaudího filozofie. Dům byl navíc v roce 2005 zapsán i na seznam UNESCO a stal se již osmou památkou v Barceloně, která se může tímto titulem pyšnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám