Hlavní obsah

Přírodní koupání v Dolánkách u Turnova se bude v příštích letech rozvíjet

Právo, Ludmila Žlábková

Poté, co byl letos spuštěn provoz nového koupaliště v Maškově zahradě v Turnově, začalo vedení města diskutovat o minulosti i přítomnosti koupání v Dolánkách. Koupaliště tu bylo postaveno počátkem 60. let minulého století. Svého konce se dočkalo po povodních v roce 2000, kdy bylo kompletně zatopeno.

Foto: MÚ Turnov

Partie řeky Jizery v Dolánkách u Turnova.

Článek

Přírodní koupání v Dolánkách je však stále atraktivní a v minulém teplém létě se mnoho turistů i místních vydávalo právě na ostrůvek zeleně mezi náhonem a Jizerou. Radnice má v tomto roce nový záměr vytvořit zde architektonickou studii, která bude řešit právě prostor mezi tzv. malou a velkou Jizerou. Vizí radnice je vybudovat tu plnohodnotný sportovní a rekreační prostor.

„V současnosti již máme v této oblasti začleněny některé prvky, které by bylo záhodno pospojovat mezi sebou, aby vznikl ucelený prostor,“ uvedl starosta Tomáš Hocke. Bruslařská stezka, která vede od elektrárny podél náhonu, je vysoce frekventovaným místem nejen pro sportovce všeho zaměření, ale také pro chodce, pejskaře a maminky s kočárky. Odlehčení této stezky by mohla přinést podobná komunikace na druhé straně u velké Jizery, která by celý prostor spojila v okruh.

Chceme zapojit řeku více do dění ve městě
Tomáš Hocke, starosta

Vyústění bruslařského okruhu není pouze v Dolánkách, kde je celá oblast přehlcená, ale také na centrálním parkovišti v Turnově. U hasičské zbrojnice v Turnově bude další nástupní místo na trasu Greenway Jizera, které by si zasloužilo i doplňující zázemí, jako je občerstvení nebo toalety. V blízké době dojde k rozšiřování koryta Jizery u Juty.

„Toho chceme využít a zapojit více řeku do dění ve městě,“ podotkl starosta. Na začátku opěrné zdi z obrovských kamenných balvanů vznikne široké schodiště, které zajistí občanům pohodlný vstup do vody. Koupání v této části Jizery je zachyceno na dobových fotografiích, bývala tu nejstarší turnovská plovárna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám