Hlavní obsah

Přestěhujte se na Sardinii a dostanete peníze, láká Itálie nové obyvatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Itálii zkoušejí zalidnit venkovské oblasti ostrova Sardinie. Nové obyvatele tentokrát nelákají na domy za pouhé euro, ale na finanční odměnu ve výši až 15 tisíc eur (370 tisíc korun), kterou lze využít na nákup nemovitosti či její renovaci. Celá věc má však podle očekávání háček.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice na Sardinii čekají na nové obyvatele (ilustrační foto).

Článek

Sardinie je druhým největším ostrovem ve Středozemním moři a je ceněna pro své malebné scenérie, písečné pláže i městečka. Podobně jako jiné venkovské kraje v Itálii však trpí zbývající populací. Úřady proto vyčlenily přes 45 milionů eur (1,1 miliardy korun) na iniciativu, která si klade za cíl přitáhnout nové obyvatele, informuje Daily Mail.

„Díky těmto finančním příspěvkům se stane Sardinie vhodným místem pro ty, kteří se sem přestěhují nebo se rozhodnou zde založit rodinu,“ uvedl guvernér tohoto autonomního regionu Christian Solinas, podle kterého byly na ostrově vytvořeny vhodné podmínky pro mladé lidi, kteří o přestěhování uvažují.

V rámci iniciativy si lidé mají koupit chátrající domy, opravit je a ideálně přispět do místní ekonomiky založením drobného podnikání.

Nelze využít jen na prázdniny

Finanční dar je nicméně podmíněn tím, že bude využit pouze na nákup či renovaci nemovitosti na Sardinii; dům se navíc musí nacházet v obci, kde je počet obyvatel menší než tři tisíce. Grant bude udělen pouze těm, kteří se skutečně přestěhují, na prázdninové domy se tedy dar nevztahuje. Sardinie se tím chce bránit před movitými zájemci, kteří by nemovitosti využívali jen nárazově.

Další italská obec láká na domy za euro. Záloha není třeba

Cestování

Podobnou iniciativu představili loni také v Kalábrii, kde lidem nabízeli až 28 tisíc eur (670 tisíc korun). Peníze byly však určené spíše na nastartování podnikání než na renovaci domů, uvádí Daily Mail. V Itálii se v posledních letech rozmohly zejména prodeje chátrajících domů za jedno euro.

Líbání je povinností. V Itálii vyhradili pro turisty speciální romantické zóny

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám