Hlavní obsah

Prázdninové pobyty v chatkách jsou v kurzu, o hotely je menší zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátku léta provozovatelé hotelů a kempů sčítají rezervace. Na jedné straně lze podle nich registrovat zvýšený zájem tuzemských hostů o letošní domácí dovolenou, na straně druhé ale i pokles zájmu zahraniční klientely. Největší zájem mají Češi o pobyty v chatkách, do hotelů se příliš nehrnou.

Foto: Profimedia.cz

Ve Starých Splavech u Máchova jezera počítají s více českými turisty než v loňské sezóně.

Článek

Úbytek turistů proti loňskému létu až o patnáct procent mohou letos čekat Krkonoše. Zájem o nejvyšší české hory poklesl zejména ze zemí západní Evropy, hlavně z Německa a Nizozemska.

„Příčinou je jednoznačně hospodářská krize, která je cítit ve všech segmentech a v turistickém průmyslu zvlášť,“ konstatoval ředitel hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně Rudolf Hamerle.

„Od loňského roku evidujeme výrazně více tuzemských hostů než v minulosti. Někteří se k nám po letech zase vracejí,“ charakterizoval hlavní změnu u Máchova jezera proti minulým sezónám jednatel hotelu Borný ve Starých Splavech Jiří Vinduška. Někteří experti jsou přesvědčeni, že právě Češi budou zachraňovat domácí sezónu.

„Proti předchozím letům je tady Čechů daleko více a další už si zamlouvají pobyty na léto. Myslím, že se nám vyplatila sázka na tuzemskou klientelu, a i když turistů z ciziny přijede v sezóně méně, očekáváme podobnou návštěvnost jako v minulých letech,“ konstatoval marketingový ředitel společnosti Lipno Servis Martin Řezáč.

Chatky skoro plné, hotely čekají

V rekreačních centrech se shodují v tom, že zatímco levnější kempy a chatky už pomalu hlásí zaplněno, hotely jsou často ještě z poloviny prázdné.

„Chatky máme rezervované na červenec a srpen už skoro všechny,“ řekla Právu recepční Autokempu Klůček Martina Kuklová, kde noc v chatce stojí jednu osobu od 95 do 210 korun. O ubytování mají zájem především tuzemští návštěvníci, z cizinců nadále vedou Němci, i když už také se změnami.

„Do Doks už ale nejezdí jen party mladých německých návštěvníků, objevují se tu také skupinky důchodců a rodiny s dětmi. Většinou bydlí v karavanech,“ dodala Kuklová.

Na druhé straně Máchova jezera v Hotelu Borný ve Starých Splavech mají obsazeno zatím zhruba z poloviny. Za nocleh se snídaní zde dospělí zaplatí 516 korun.

Ještě méně rezervací, třetinu kapacity, si zatím zapsal na prázdninové měsíce Hotel Bezruč v Malenovicích v Beskydech. „Je to slabší než loni. Odpadli nám Bělorusové. Loni tady byli celé prázdniny. Letos to vypověděli, protože zájezdy neobsadili,“ řekla Právu Stanislava Závodná, ředitelka hotelu s 280 lůžky.

Rodinné slevy, cenové balíčky

Výrazněji než kdy jindy se v nabídce tuzemských rekreačních zařízení objevují rodinné slevy nebo speciální cenové balíčky. „Nabídku jsme vytvořili pro několik různých skupin rekreantů a podle jejich složení jsme do balíčků zařadili různé služby. Balíčky nám dokonce umožnily zařadit i služby, kterých jsme dřív nebyli schopni – třeba vyjížďky kočárem,“ popsal letošní praxi v zařízení Šiklův mlýn u Zvole na Vysočině jeho marketinkový ředitel Jan Novák.

„Zájem o rodinné pobyty je vcelku slušný. Rezervace na léto lze i díky tomu nyní odhadnout okolo osmdesáti procent,“ je přesvědčena recepční špindlerovského hotelu Aquapark.

Slevy prý lákají především Poláky, kteří prý ale ještě zdaleka nenahradili pokles tradiční německé a nizozemské klientely. „Lidí je sice méně, ale máme výhodu, že ti, kteří dříve jezdili do dražších hotelů, které si nyní nemohou dovolit, díky přijatelným cenám padají k nám,“ konstatoval jeden ze špindlerovských hoteliérů.

Dost turistů čeká na slevy

Naopak podle marketingového ředitele společnosti Lipno Servis Martina Řezáče se zcela nepotvrzuje, že by lidé v době krize hledali na dovolenou u Lipna levnější ubytování.

„Je pravda, že zájemci o hlavní sezónu velmi rychle využili nabídky na levnější apartmány za 1200 korun na noc pro rodinu, přičemž ty luxusní stojí dvakrát tolik. V červenci ale budou i ty plně vytížené,“ konstatoval Řezáč s tím, že podobný zájem jako o levné apartmány je i o místa v největším autokempu u Lipna Modřín.

"Místa s elektrickou přípojkou jsou na hlavní sezónu zamluvená zhruba z devadesáti procent,“ dodal Řezáč.

Mnozí přitom věří, že zájemců bude nakonec ještě víc, než se na počátku léta zdá. Podle manažera pro ubytování a sportoviště v areálu Přístav u Žermanické přehrady na Frýdecko-Místecku Patrika Olszara dost turistů vyčkává, zda nebudou slevy na ubytování nebo jiná zvýhodnění. „Dá se říci, že je to tak třetina klientů,“ doplnil.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám