Hlavní obsah

Praha patří k nejčestnějším metropolím světa. Prvenství má Curych

Švýcarský Curych je nejčestnějším městem na světě. Vyplynulo to z výzkumu společnosti Twinner, který se zabýval tím, jak se v různých metropolích přistupuje například k drobným krádežím, jak poctiví jsou občané nebo i prodejci aut. Praha se v žebříčku finálních 75 zástupců umístila na 25. příčce.

Foto: Profimedia.cz

Praha se umístila na 25. příčce.

Článek

Curych si podle všech kritérií vybojoval vůbec nejvyšší možné hodnocení, jeho finální skóre je 100. Následují za ním Tokio, australské Adelaide, Phoenix v Arizoně, Hamburk, Amsterdam, Mnichov, Kodaň, Edinburgh a první desítku uzavírá australské Brisbane. To má v porovnání s vítězným Curychem celkové skóre 91,4 bodu.

Praha se tedy s 89,3 bodu umístila na 25. příčce. Zdaleka nejlépe analýza hodnotí tamní občanskou poctivost, za níž česká metropole obdržela 92,8 bodu. Dalšími rozhodujícími faktory byly například transparentní ekonomika, politika nebo společnost jako taková. Právě za poslední bod obdrželo město 71,7 bodu, což je ze všech hodnotících faktorů nejméně. Jen o něco lépe dopadla vládní transparentnost, kde výsledek činí 75,6 bodu.

Londýn dokraloval. Nejpopulárnější destinací světa je nově Bali

Cestování

Co se týče kategorie krádeží, skončila Praha celkově na 10. pozici. Před ní jsou mimo jiné Tel Aviv, Valencie či Stuttgart.

Vybíralo se z 350 měst

Na 75. příčce, která žebříček uzavírá, je Madrid. Podle společnosti Twinner ovšem není namístě brát poslední pozici jako prohru. Nejde prý o to metropole zesměšnit či je označit jako nečestné. Všech 75 měst patří k těm nejlepším na světě, celkově se totiž vybíralo z 350 destinací, z nichž drtivá většina nebyla uveřejněna.

Úplně poslední 350. místo společnost uvedla anonymně. Skóre neznámého města bylo celkově i ve všech jednotlivých kategoriích 50 bodů.

Nejlepší pláž světa mají v Austrálii. Je jako akvarelová malba

Cestování

Studie byla vypracována na základě množství národních dat. V rámci transparentní politiky se zkoumala například data ohledně korupce, průhlednosti rozpočtů, integrita, u ekonomiky se zase operovalo s takzvanou stínovou neboli šedou ekonomikou – jde například o daňové úniky, práci na černo či praní špinavých peněz.

Nejčestnější města na světě
1. Curych, Švýcarsko
2. Tokio, Japonsko
3. Adelaide, Austrálie
4. Phoenix, USA
5. Hamburk, Německo
6. Amsterdam, Nizozemsko
7. Mnichov, Německo
8. Kodaň, Dánsko
9. Edinburgh, Velká Británie
10. Brisbane, Austrálie
Zdroj: Twinner

Reklama

Výběr článků

Načítám