Hlavní obsah

Praha má nově přímé letecké spojení s Evropským hlavním městem kultury roku 2017

Novinky, jky

V dánském městě Aarhus, jednom ze dvou Evropských hlavních měst kultury pro rok 2017, se pozvolna rozjíždí kulturní sezóna. A během léta se zde program rozjede naplno. A co víc, mnoho průvodců se o Aarhusu zmiňuje jako o jednom z nejzajímavějších měst Evropy co do gastronomie. Není se tak co divit, že ČSA do této destinace zavedly ve středu přímé letecké spojení.

Foto: Profimedia.cz

Aarhus

Článek

Aarhus se profiluje jako kulturní metropole a v rámci země je známý svým kreativním prostředím, fascinujícími muzei a populárními festivaly. Muzeum umění ARoS je vyhlášené a střecha jeho budovy nabízí kruhový výhled na město i přístav, zvaný „Vaše duhové panorama”. Na Aarhus tak pohlížíte skrz zabarvená skla v odstínech duhy.

V nedaleké botanické zahradě je oáza plná rozmanitých tropických rostlin celého světa. To jen pokud byste si snad chtěli chvíli oddechnout od historického centra města, které bylo založené už před více než 1200 lety.

Foto: Profimedia.cz

Vaše duhové panorama se nachází na střeše tamějšího muzea umění.

„Je toho tolik co vidět: velkolepé události, jedinečné zážitky a kouzelné momenty,“ uvedla ředitelka projektu Aarhus 2017 Rebecca Matthewsová, která připomněla i gastronomické kvality města.

Lokální gastronomie

Se čtyřmi michelinskými restauracemi je Aarhus také místem, kde si můžete vychutnat čerstvě ulovené ryby a humry z Aarhuského zálivu, brambory z ostrova Samsø, stejně jako šťovík, divoký česnek a další chutné ingredience od lokálních farmářů. Pokud celá Evropa považuje Kodaň za Mekku skandinávské gastronomie, pak Aarhus se svým důrazem na lokální suroviny rozhodně nikterak nezaostává.

Foto: Profimedia.cz

Den Gamle By - historické centrum Aarhusu

„Pravidelné spojení Prahy s Aarhusem je jednou z našich novinek letošního letového řádu. Provoz byl zahájen ve čtvrtek a mezi městy budou operovat čtyři zpáteční spoje týdně. Odlety z Prahy i Aarhusu jsou v pondělí a v neděli v podvečerních hodinách, ve čtvrtek a pátek pak v ranních. Let trvá přibližně dvě hodiny a ceny zpátečních letenek pak začínají na 3699 Kč včetně všech poplatků,” informoval Novinky mluvčí ČSA Daniel Šabík s tím, že ČSA plánují linku do Aarhusu provozovat celoročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám