Hlavní obsah

Poznejte Madabu, město mozaik

Jen dvacet minut jízdy autem z hlavního města Ammánu a mezinárodního letiště dělí návštěvníky od snad turisticky nejpřátelštějšího města Jordánska. Sídlí v něm nejpočetnější křesťanská komunita v zemi, najdete zde množství kostelů, a hlavně až jeden a půl tisíce let staré mozaiky, z nichž jedna je naprostým světovým unikátem.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Jedna z mozaik Spáleného paláce v Madabě.

Článek

Historie Madaby se začala psát zhruba před 4500 lety a město je zmíněno i v bibli. Nejnavštěvovanější památky však pocházejí z byzantské éry. Tu nejzajímavější najdete ukrytou trochu paradoxně ve skromném kostele z 19. století.

Madabská mozaiková mapa je nejstarší mapou Svaté země na světě. Je datována do 6. století a najdete ji v byzantském kostele sv. Jiří. Díky budovám vyobrazeným a zároveň i těm chybějícím na mapě je zřejmé, že musela vzniknout mezi lety 542 a 570. Její autor není znám. Původní rozměry mapy byly 21 x 7 metrů a skládala se z asi milionu kamenných čtverečků. Dnes měří v důsledku opotřebení i úmyslného ničení 16 x 5 metrů.

Mozaika znázorňuje země od Egypta po Libanon, zlatým hřebem je pak detailní znázornění Jeruzaléma uprostřed. Najdete na ní brány Starého města: Damašskou, Sionskou, Lví i Zlatou, dále pak Davidovu věž, Cardo Maximus a kostel svatého Hrobu. Nemůže chybět ani vodstvo, pro Jordánce stěžejní Mrtvé moře a oba břehy řeky Jordán. Vstup do kostela vyjde návštěvníky na jeden jordánský dinár, což je zhruba 33 českých korun.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Madabská mozaiková mapa Svaté země.

Vzhůru do parku

Dalším místem, které určitě stojí za návštěvu, je Madabský archeologický park. Ten byl otevřen v roce 1995 a najdete v něm jak archeologické skvosty z doby římské, tak především byzantské mozaiky s motivy typickými pro zdejší oblast. Vyobrazeny jsou zejména květiny, zvířata a každodenní činnosti tehdejších obyvatel jako rybolov či zemědělství.

Jedním z nejpůsobivějších kousků je mozaiková podlaha v Hyppolitově síni znázorňující antickou báji. Společně s kruhovým kostelem Panny Marie byla opatřena přístřeškem od architekta Ammara Khammashe kvůli zachování cenných podlah.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Madabský archeologický park.

Na pozemku se nacházejí i pozůstatky Spáleného paláce a kostela svatých Mučedníků s dalšími působivými mozaikami datovanými do závěru šestého či počátku sedmého století. Hlavní brána komplexu zůstává zavřená a slouží dnes spíše jako nevšední výstavní prostor půvabných koberců na prodej, na pozemky se dostanete bočním vchodem.

Nedaleko komplexu se pak nachází i Madabský institut mozaikového umění a restaurování. Opravdoví milovníci mozaik by tu pak při podrobné prohlídce města měli nalézt stovky kamenných skvostů podobného typu pocházejících z 5. až 7. století. Ti zručnější se zde mohou zúčastnit workshopu zaměřeného na tvoření mozaik.

Nejstarší bar na světě? Koktejly servíruje v tisíce let staré hrobce

Cestování

Koláže z drobných kamínků samozřejmě hrají hlavní roli i v turistických suvenýrech, z nichž některé jsou překvapivě vkusné. Mozaiku zde najdete na všem – magnety na ledničku počítaje, nádobím, obrazy či nábytkem konče.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Zvířata jsou typickým motivem zdejších mozaik.

Až se dostatečně pokocháte archeologickými skvosty, ochutnejte v některé z restaurací skvělou jordánskou kuchyni. Nenechte si ujít zejména maqlubu, pomalu připravovaný pokrm z jednoho hrnce skládající se z rýže, kuřete a zeleniny. Maqluba v překladu znamená naopak, což odkazuje ke způsobu servírování, kdy je po dovaření hrnec umným pohybem otočen hlavou dolů a kompletně vyklopen na talíř. Zručnost kuchaře pak poznáte nejen chuťovými buňkami, ale i úhledností a neporušeností celistvosti vašeho pokrmu.

A protože obcházení památek může vyčerpat, byť příjemně, není lepší způsob, jak osvěžit uchozené tělo, než u pouhou hodinu jízdy vzdáleného Mrtvého moře. Při marinování v extrémně zdravé slané vodě jezera už žádnou aktivitu vyvíjet nemusíte. Stačí se bez vlastního přičinění spokojeně vznášet na hladině jako korek. Ale pozor, hlavně neusnout. Loknout si zdejší vody by totiž bylo probuzením, na které byste jen tak nezapomněli.

Reklama

Výběr článků

Načítám