Hlavní obsah

Povodeň v Libyi poničila starořeckou památku UNESCO. Odkryla ale i nové naleziště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodně, které se v září prohnaly Libyí a mají na svědomí tisíce lidských životů, poničily rovněž starověké řecké město Kyréna. Zároveň však dopomohly k odkrytí nového archeologického naleziště, když odplavily kameny a kusy zeminy, uvádí agentura Reuters.

Záplavy v Libyi poškodily starověké město, ale odhalily nové památkyVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli bouři Daniel je oblast antických lázní Kyréna plná hromad suti a bláta, což bude vyžadovat zásah specialistů, uvedl pro Reuters zástupce místního úřadu pro památky Adel Boufjra. Doplnil, že ačkoli není škoda v tuto chvíli nijak zásadní, záplavy mohly přispět k erozi půdy, kvůli níž by se některá ze staveb mohla v budoucnu zřítit.

„Jsem si docela jistý a očekávám, že by kvůli nadmíře vody v podloží mohla některá z budov spadnout,“ upřesnil Boufjra.

Foto: Reuters

Povodně přispěly k odkrytí odvodňovacího kanálu

Ačkoli je riziko dalšího poničení města Kyréna, kterému místní říkají Šehat, nezanedbatelné, díky záplavám byly zároveň odkryty další archeologické nálezy. „Povodeň odkryla nové naleziště. Jde o vodní kanál, jehož historie, jak věříme, sahá až do období starověkého Říma. Je to zásadní objev,“ uvedl Boufjra.

Město Kyréna bylo významnou řeckou kolonií v severní Africe – v době největšího rozmachu se mu přezdívalo africké Athény. Později nad ním vládu převzal Řím, v roce 365 poničilo metropoli zemětřesení. Dnes jde o jednu z pěti libyjských památek na seznamu UNESCO a jednu z turisticky nejnavštěvovanějších lokalit v zemi.

Egyptská oáza Síwa láká na jezera slanější než Mrtvé moře. O turisty tam nezavadíte

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám